2024-05-27 11:42:00

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

Elkészült a mesterséges intelligencia etikájáról szóló UNESCO-ajánlás magyar nyelvű fordítása, melyet honlapunk Dokumentumtárában, valamint híreink között is közzéteszünk.

Az UNESCO Közgyűlésének 41. ülésszakán, 2021-ben a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. Az ajánlás célja, hogy beazonosítsa az MI által a társadalom számára nyújtott előnyöket, egyúttal csökkentse a vele járó kockázatokat. Tekintettel arra, hogy az ajánlás témája az UNESCO számára kiemelten fontos, valamint figyelembe véve a tagállamok számára előírt kötelezettséget, mely szerint négyévente be kell számoljanak a mesterséges intelligencia terén elért előrehaladásukról és gyakorlataikról időszakos jelentés formájában, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elkészíttette az ajánlás magyar nyelvű fordítását.

További információk:

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.