A Világ Legnagyobb Tanórája 2022
2022-09-22 08:56:00

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan világméretű oktatási projekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. A programsorozatot Magyarországon idén október 3-7. között rendezik meg.  A 2022-es év kiemelt témája a minőségi oktatás.

A programsorozat nyitórendezvénye 2022. szeptember 30-án (pénteken) 10.00 és 12.00 óra között kerül megrendezésre fenntarthatóságért elkötelezett előadók közreműködésével. A rendezvény online közvetítéssel az egész országban követhető lesz a https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/ honlapon keresztül, sőt a diákok okostelefonjaik segítségével, online kérdésekre válaszolva, a tanórába aktívan be is kapcsolódhatnak.

A nyitórendezvényről felvétel készül, így akinek nincs lehetősége élőben követni az eseményt, utólag bármikor megtekintheti azt a https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/ oldalon.

 

A programsorozat a Belügyminisztérium mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre. 

 

 

 
A nemzetközi projekt fő célja, hogy minél több általános és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez, és regisztráljon a programsorozatra.
 
További információk: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/ 
 

 

Hírek

Nők nemzetközi napja a multilateralizmusban

10/01/2023

2021. november 23-án az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében január 25-én ünnepeljük a nők nemzetközi napját a multilateralizmusban. A nemzetközi nap célja, hogy elismerje a nők alapvető szerepét az emberi jogok, a béke és a fenntartható fejlődés előmozdításában a multilaterális rendszerben.

Bioszféra-rezervátumok fotói a novemberi fordulóban

Bioszféra-rezervátumok fotói a novemberi fordulóban

15/12/2022

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében az idei évtől kezdődően november 3-án ünnepeltük világszerte a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napját. A központi párizsi eseményről és a hazai bioszféra rezervátumok által szervezett programokról már korábbi cikkünkben hírt adtunk.

A nemzetközi naphoz kapcsolódott a Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk novemberi fordulója is, melynek legszebb alkotásait jelen cikkünkben tesszük közzé.

Két új, magyar szellemi örökség az UNESCO listáján

Két új, magyar szellemi örökség az UNESCO listáján

1/12/2022

A magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés hagyománya felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, melyen a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudást gyűjtik össze az egyes országok felterjesztései alapján. A listára kerülésről a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt, melynek most zajló, tizenhetedik ülésszakát idén Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg november 28. és december 3. között.  A magyar vonós zenekari hagyományt Magyarország önálló felterjesztésként nyújtotta be, míg a lipicai lótenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette fel. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.