2023-04-12 14:20:00

A művészet világnapja - 2023. április 15.

A  művészet világnapját, melynek célja segíteni a művészet fejlődését, terjesztését és élvezetét, az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán, 2019-ben született döntés értelmében minden év április 15-én ünnepeljük. 

"A művészet világnapja pont jókor jött emlékeztető arra, hogy a művészet a legnehezebb körülmények között is képes egyesíteni és összekötni bennünket. Valóban, a művészet embereket összehozó, inspiráló és gyógyító ereje egyre nyilvánvalóbbá vált a közelmúlt konfliktusai és válságai során, beleértve a COVID-19-et is." 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója

 

A művészet táplálja a kreativitást, az innovációt és a kulturális sokszínűséget, és fontos szerepet játszik a tudás megosztásában, a kíváncsiság és a párbeszéd ösztönzésében szerte a világon. Ezekkel a tulajdonságokkal a művészet mindig is rendelkezett és rendelkezni is fog, ha a művészeket és a művészeti szabadságot segítő és erősítő légkört teremtünk.  Ebben az értelemben a művészet fejlődésének előmozdítása eszköz lehet a szabad és békés világ eléréséhez is. 

Minden év április 15-én a művészet világnapjának ünnepségei hozzájárulhatnak a művészi alkotások és a társadalom közötti kapcsolat erősítéséhez, ösztönözhetik a művészi kifejezések sokféleségének fokozott tudatosítását és hangsúlyozhatják a művészek hozzájárulását a fenntartható fejlődéshez. Ezen túlmenően ez a nap alkalmat adhat arra is, hogy az iskolai művészeti oktatásra is nagyobb figyelem irányuljon. 

A művészet világnapja Mexikó és Törökország kezdeményezésére, a tagállamok egyhangú támogatásával került az UNESCO által ünnepelt napok közé, az április 15-i dátum apropója Leonardo da Vinci itáliai polihisztor 1452-es születésének napja.   

 

További információk az UNESCO honlapján elérhetők el. 

Hírek

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

26/05/2023

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

17/05/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).