A mesterséges intelligencia etikai kérdései
2020-12-03 08:12:00

A mesterséges intelligencia etikai kérdései

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében lezajlott 40. ülésszakán hozott döntés értelmében egy kétéves folyamat vette kezdetét, melynek végén az UNESCO tagállamai elfogadják az első globális normatív eszközt a mesterséges intelligencia etikájáról. A cikkben található videók a téma fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

 

Emberközpontú mesterséges intelligencia 

 

Gabriela Ramos, az UNESCO társadalomtudományi főigazgató-helyettesének videója a jogállamiság építéséről a digitális világban

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=PXZanRQf3HM 

 

A videó címe: A mesterséges intelligencia (MI) jobb döntéseket hoz, mint az emberek? Gondolkodás az MI etikájáról

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=2E7l1hdjHsg&feature=youtu.be 

 

Az előkészítés alatt álló normatív eszköz elfogadásának célja, hogy erős etikai alapot biztosítson az MI teljes életciklusa során. 2021-ben várható elfogadása esetén ez lesz az első globális normatív eszköz az MI etikájáról, mely meghatározza a közös értékeket és elveket és beazonosítja az MI-t érintő konkrét szakpolitikai intézkedéseket.

 

 

A videó címe: Fejlődő kölcsönhatások az emberek és a mesterséges intelligencia között. Gondolkodás a mesterséges intelligencia etikájáról

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=xDmQMpwiHdA&feature=youtu.be 

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".