2021-02-17 11:22:00

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében minden évben március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Matematika a jobb világért. A nemzetközi nap hivatalos honlapjához (https://www.idm314.org/) hasonlóan az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság is arra biztatja a matematikával foglalkozó hazai testületeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi nap megünnepléséhez és regisztrálják eseményüket a hivatalos honlapon. Az iskolákra kiemelt célcsoportként tekint az UNESCO, így bízunk abban, hogy a hazai iskolák is szerepet vállalnak a matematika népszerűsítésében.

A nemzetközi nap egyik célja a matematika szeretetének közvetítése a fiatalok körében. Az ünneplés fontos üzenete mindemellett az is, hogy a matematika mindenhol jelen van, a matematika szép és hasznos.

 

Várhatóan az idei nemzetközi nap idején még nem lesz lehetőség nyilvános összejövetelek szervezésére, így a szervezőbizottság nagy hangsúlyt fektet az ünneplés népszerűsítésére az (UNESCO Társult Iskolák és a hálózathoz nem tartozó egyéb) iskolák körében. Az ezzel kapcsolatos felhívás itt érhető el.

A nemzetközi nap szervezőbizottsága az idei esztendőben is arra bíztatja az országokat, hogy csatlakozzanak a matematika népszerűsítéséhez iskolai és a nagyközönség számára szervezett megmozdulások révén. Számos lehetőség van a matematika napjának megünneplésére, melyhez a hivatalos honlap különböző javaslatok formájában segítséget nyújt az érdeklődők számára. 
 
 
 
Az egyes rendezvények szervezőinek idén is lehetőségük van arra, hogy regisztrálják eseményeiket a nemzetközi nap interaktív térképére.
 
További információk: 
 
 
 
 
 

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".