A matematika nemzetközi napja
2024-03-05 11:31:00

A matematika nemzetközi napja

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

 
A matematika nemzetközi napjának célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy a matematikai tudományok milyen szerepet játszanak a főbb kihívások, például az éghajlatváltozás megértésében, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordításában, a tengerszint emelkedésének kezelésében, valamint a globális népességnövekedés és a kapcsolódó élelmiszerszükségletek előrejelzésében. 
 
A matematika nemzetközi napja mindemellett emlékeztetni kíván a matematika alapvető szerepére a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési keretrendszer megvalósításában.
 
A jeles nap alkalmából szervezett angol és francia nyelven meghallgatható webinárium központi témája annak megvitatása, hogy a matematika milyen szerepet játszik a Föld rendszereinek megértésében és az emberi jólét javítását, valamint a fenntartható fejlődés felé való elmozdulást célzó döntéshozatalban. Az esemény programja itt érhető el.
 
Az eseményen történő részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken keresztül:
 
A nemzetközi nap ünneplését világszerte a nemzetközi nap nagykövetei segítik, akik közreműködnek az ünneplés terjesztésében országaikban, összekötő szerepet töltenek be az iskolai hálózatokkal, a helyi matematikai szervezetekkel és a sajtóval. Emellett gyakran részt vesznek országukban rendezvények szervezésében. Az esemény hazai nagykövete Szász Réka (Bolyai János Matematikai Társulat). További információk: https://www.idm314.org/about 
 

Hazai programok a matematika nemzetközi napja alkalmából

 

 

 

A tavalyi nagy sikerű esemény után a matematika nemzetközi napja alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat ismét "Matek az Utcán" rendezvényt szervez, 2024. március 16-án szombaton 10-13 óráig, ezúttal az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. 

 

Budapesten a Blaha Lujza téren az arra járókat fogják bevonni érdekes matematikai tevékenységekbe, például a Pascal-háromszög megjelenítése a térkövön, Hanoi tornyai, logikai feladványsorozathoz kötődő 2x2 méteres labirintus, matematikai témájú ékszerkészítés, ördöglakatok, logikai játékok, Poliverzum, közös éneklés, és a tavalyi év felfedezettje, az "Einstein-csempe" várja majd a járókelőket.

A programhoz csatlakozott a Vasarely Múzeum, így Budapesten a Szentlélek téren sétáló érdeklődők megismerhetik, hogyan tervezte meg Vasarely azokat a képeit, amelyek látszólag kiugranak a papír felületéből, vagy épp belesüllyednek, majd bárki megtervezheti saját, a földben vagy a falon egy lyukat ábrázoló kollázsát.

Szegeden a Széchenyi téren lehet majd megtanulni, hogyan kell szorobánnal összeadni, kivonni, poliuniverzum titkos nevét megoldani, vagy Hanoi tornyait kirakni.

Nyíregyházán az Egyetem Matematika és Informatika Intézet, D4 körelőadójában lesznek játékos feladatok, érdekes feladványok középiskolásoknak 10:00 és 11:00 között.

Baján és a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola, Óvoda- Bölcsőde, Pusztamérges telephelyén, a π-napon, március 14-én délután lesznek programok, pl. a π megelevenítése és a számjegyeiből írott zenére vonulás.

A Bolyai Társulat célja, hogy a matematikát közelebb vigye az utca emberéhez, amihez bárhol az országban lehet saját programmal kapcsolódni.

Mindenkit várunk szeretettel!

 

További információk:

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.