2020-04-23 11:59:00

A könyvek és a szellemi tulajdon világnapja

Z. Karvalics László, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnökének írása a könyvek és a szellemi tulajdon világnapja (World Book and Copyright Day) alkalmából. A nemzetközi napot minden esztendőben április 23-án ünnepeljük.

 

Április 23.: A könyvek és a szellemi tulajdon világnapja (World Book and Copyright Day)

 

   Az UNESCO 1995-ben iktatta hivatalosan a naptárjába a Könyvek és a szellemi tulajdon világnapját, folytatva a spanyol könyvszakma 1923-as kezdeményezését, amely Cervantes halálának napját választotta az olvasás és a könyvkultúra népszerűsítéséhez.

   Idén a vírusjárvány biztosít a könyv világünnepének különleges hátteret Az otthonaikba szorult százmilliók megint ráismerhetnek magukban a regények, versek, tudományos és ismeretterjesztő művek rajongóira, vagy a könyv-tartalmak közös birtokba vételének örömét élhetik át – saját gyerekeikkel.

   A falak közül kiszabadító képzelet és a könyvek különleges, életminőséget és gondolkodást meghatározó szerepének újrafelfedezése mellett érdemes most a könyvszakma átmenetileg nehéz helyzetbe került szereplőire (kiadókra, kereskedőkre, könyvtárosokra) is gondolni és figyelni, akik a túlélés lehetőségeit keresik.

   Érdekes fejlemény, hogy az elektronikus könyvek forgalma megélénkült: noha a régóta várt „áttörésről” még így sem beszélhetünk, de sok egyéb mellett a könyvek beszerzése is egyszerűbbnek bizonyul a karosszékből – legalább az e-könyvesek boldogok most.

   Hasonlóképp izgalmas volt látni az elmúlt hetekben, hogyan tette szabadon elérhetővé a tartalmait (könyveket, folyóiratokat) számos kiadó, hogyan váltak ingyenessé hatalmas digitális gyűjtemények (Magyarországon például átmenetileg az Arkánum adatbázisa). S noha sokan úgy gondolják, hogy mindez csak „kedvcsináló” későbbi előfizetők megszerzésének reményében, a járvány a Gutenberg-galaxisból kiszabadítható tudáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeiből fakadó gondokra is ráirányította a figyelmet. A tudományos folyóiratkiadás anomáliáira. A közpénzből létrejött szellemi tartalmak ingyenességének kérdésére. Olyan égető kérdésekre, amelyekre a járvány elmúltával is megoldásokat kell keresni majd.

   Noha most elmaradtak, lesz még budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Ünnepi Könyvhét, és érdemes lehet további nagy könyves eseményekben és attrakciókban gondolkodni. Megtalálni a módját, hogy minden egyes könyv megmenthető legyen és megfelelő helyre kerüljön, amelyekre a könyvtárak és az antikváriumok nem tartanak igényt, de a háztartásokból a változó könyvhasználati szokások miatt kikerülnek. Ne feledjük: nemcsak a benne foglalt tartalom miatt, hanem fizikai mivoltában is kulturális örökségobjektum minden egyes könyv: esztétikai, információs, anyagi, szimbolikus értékek hordozói.

2020. április 23.

Z. Karvalics László

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának idei évi világnapi üzenete, valamint további információk a jeles nap hátteréről itt érhetőek el.

 

Aki szeretné megosztani friss, könyvekkel kapcsolatos élményeit, vagy elolvasná másokét, megteheti az alábbi Facebook oldalakon, ahol április 1. óta gyűlnek a hasonló tárgyú történetek és bejegyzések:

https://fr-fr.facebook.com/hashtag/worldbookday?epa=HASHTAG  

https://www.facebook.com/hashtag/stayathome?source=feed_text&epa=HASHTAG&__tn__=*NK-R  

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.