2020-04-23 11:59:00

A könyvek és a szellemi tulajdon világnapja

Z. Karvalics László, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnökének írása a könyvek és a szellemi tulajdon világnapja (World Book and Copyright Day) alkalmából. A nemzetközi napot minden esztendőben április 23-án ünnepeljük.

 

Április 23.: A könyvek és a szellemi tulajdon világnapja (World Book and Copyright Day)

 

   Az UNESCO 1995-ben iktatta hivatalosan a naptárjába a Könyvek és a szellemi tulajdon világnapját, folytatva a spanyol könyvszakma 1923-as kezdeményezését, amely Cervantes halálának napját választotta az olvasás és a könyvkultúra népszerűsítéséhez.

   Idén a vírusjárvány biztosít a könyv világünnepének különleges hátteret Az otthonaikba szorult százmilliók megint ráismerhetnek magukban a regények, versek, tudományos és ismeretterjesztő művek rajongóira, vagy a könyv-tartalmak közös birtokba vételének örömét élhetik át – saját gyerekeikkel.

   A falak közül kiszabadító képzelet és a könyvek különleges, életminőséget és gondolkodást meghatározó szerepének újrafelfedezése mellett érdemes most a könyvszakma átmenetileg nehéz helyzetbe került szereplőire (kiadókra, kereskedőkre, könyvtárosokra) is gondolni és figyelni, akik a túlélés lehetőségeit keresik.

   Érdekes fejlemény, hogy az elektronikus könyvek forgalma megélénkült: noha a régóta várt „áttörésről” még így sem beszélhetünk, de sok egyéb mellett a könyvek beszerzése is egyszerűbbnek bizonyul a karosszékből – legalább az e-könyvesek boldogok most.

   Hasonlóképp izgalmas volt látni az elmúlt hetekben, hogyan tette szabadon elérhetővé a tartalmait (könyveket, folyóiratokat) számos kiadó, hogyan váltak ingyenessé hatalmas digitális gyűjtemények (Magyarországon például átmenetileg az Arkánum adatbázisa). S noha sokan úgy gondolják, hogy mindez csak „kedvcsináló” későbbi előfizetők megszerzésének reményében, a járvány a Gutenberg-galaxisból kiszabadítható tudáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeiből fakadó gondokra is ráirányította a figyelmet. A tudományos folyóiratkiadás anomáliáira. A közpénzből létrejött szellemi tartalmak ingyenességének kérdésére. Olyan égető kérdésekre, amelyekre a járvány elmúltával is megoldásokat kell keresni majd.

   Noha most elmaradtak, lesz még budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Ünnepi Könyvhét, és érdemes lehet további nagy könyves eseményekben és attrakciókban gondolkodni. Megtalálni a módját, hogy minden egyes könyv megmenthető legyen és megfelelő helyre kerüljön, amelyekre a könyvtárak és az antikváriumok nem tartanak igényt, de a háztartásokból a változó könyvhasználati szokások miatt kikerülnek. Ne feledjük: nemcsak a benne foglalt tartalom miatt, hanem fizikai mivoltában is kulturális örökségobjektum minden egyes könyv: esztétikai, információs, anyagi, szimbolikus értékek hordozói.

2020. április 23.

Z. Karvalics László

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának idei évi világnapi üzenete, valamint további információk a jeles nap hátteréről itt érhetőek el.

 

Aki szeretné megosztani friss, könyvekkel kapcsolatos élményeit, vagy elolvasná másokét, megteheti az alábbi Facebook oldalakon, ahol április 1. óta gyűlnek a hasonló tárgyú történetek és bejegyzések:

https://fr-fr.facebook.com/hashtag/worldbookday?epa=HASHTAG  

https://www.facebook.com/hashtag/stayathome?source=feed_text&epa=HASHTAG&__tn__=*NK-R  

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.