A könyv és a szellemi tulajdon világnapja
2021-04-21 07:57:00

A könyv és a szellemi tulajdon világnapja

Z. Karvalics László, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnökének írása a könyv és a szellemi tulajdon világnapja (World Book and Copyright Day) alkalmából. A nemzetközi napot minden esztendőben április 23-án ünnepeljük.

 

A könyv és a szellemi tulajdon világnapjára

 

Nehéz elkerülni, hogy a Shakespeare és Cervantes halála napja miatt április 23-ra kerülő világnapon ne azt idézzük fel elsősorban, hogy a világjárvány idején milyen elképesztően fontos szerepet játszott a könyv a magánnyal és az elzártsággal való küzdelemben, az emberek közt teret és időt áthidaló kapcsolatok létrehozásában, a kreativitás erősítésében, az érdeklődés és a nyitottság fenntartásában. (Néhány országban az olvasott könyvek száma megduplázódott a karanténidőszak előtti évekhez képest.)

De most épp szoríthatunk azért is, hogy sikeres legyen Budapest pályázata: oly sok nagyszerű dolog történhetne, ha a 2023-ban az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő főváros abban az évben egyúttal a világ könyvfővárosa is lehetne…  

            A magam részéről egy ritkábban tárgyalt, de nem kevésbé ünnepi szempontot emelek ki. Vajon ki gondolkodott el már azon, hányféleképpen értékhordozó a könyv? 

            A tartalma, a benne foglalt ismeret, tapasztalat, amit kapunk, ami bennünk marad, amit magunkba építünk, ami tudásunkat bővíti, személyiségünket fejleszti: az információs érték. A könyv szép is lehet, izgalmas borítójú, tördelésű, illusztrációjú. Gyönyörködtethet, esztétikai érték hordozójaként. Ha kötődünk az adott példányhoz, jelent valamit, emlékeztet valakire, kaptuk valakitől, valami miatt fontos nekünk: szimbolikus érték. Ára van, került valamibe, még mindig ér valamit, vagy egyenesen sokat, ha különlegesnek számít: vagyonérték. Olykor hatalmas öröm megszerezni könyveket, polcon rendezgetni őket, sorozatokat simogatni, gyűjteni ritka darabokat, pótolni hiányokat. Szeretni a tömött polcok látványát: érzelmi érték.

Belátni, hogy a könyvet valamikor gyártották, papírt, festéket, emberi életidőt használtak el, hogy megszülethessen: fizikai érték, ami miatt a már „holt”, semmilyen vagyoni, információs vagy esztétikai értéket hordozó könyvet sem szabad kidobni, mert még mindig készülhet belőle könyvszobrocska, vagy nagyméretű szabadtéri installáció.

Az UNESCO a 2021-es évben azt tanácsolja mindenkinek, hogy lépjen ki a „könyves komfortzónájából”: olvasson másfajta témájú, műfajú, formájú, nyelvű könyveket, mint szokott. A könyvkultúra műhelyeit és minden könyvszerető polgárt pedig arra bíztat, hogy könyvek iránti elkötelezettségét fejezze ki azzal, hogy lefotózza magát egy könyvborítóval, amit valamiért szeret – és ezt meg is osztja mindenkivel, amikor feltölti a Bookface kihívás oldalára.

„A könyvek azoknak szólnak, akik szeretnének valahol máshol lenni" (Mark Twain)
 

Kiegészítésképp egy ajánló listát állítottam össze, mi mindent lehetne tenni még a könyv világnapján. Mindenki

 • fedezzen fel egy új könyvet!!!
 • fedezzen fel újra egy szeretett könyvet!
 • vásároljon egy könyvet!
 • ajándékozzon egy könyvet!
 • írjon egy könyvről!
 • mentsen meg egy könyvet!
 • kössön/köttessen be egy régi könyvet!
 • ajánljon a barátainak egy könyvet!
 • állítson ki, mutasson be egy könyvet a családjának!
 • porolja le a könyvespolcát!
 • olvasson fel a gyermekének!
 • meséljen el egy történetet a szüleinek!
 • ültessen egy fát!

 

Z. Karvalics László

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának idei évi világnapi üzenete, valamint további információk a jeles nap hátteréről itt érhetőek el.

 

Kapcsolódó linkek:

https://en.unesco.org/news/tbilisi-named-world-book-capital-2021

https://en.unesco.org/creative-cities/home 

 
„Egy szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül." Marcus Tullius Cicero
 

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.