2022-10-12 07:55:00

A katasztrófakockázat csökkentésének nemzetközi napja

A természeti és technológiai veszélyek okozta katasztrófák évente emberek millióit érintik világszerte, de hatásuk nagy része proaktív intézkedésekkel és tervezéssel csökkenthető. A katasztrófák csökkentésének nemzetközi napja (International Day for Disaster Reduction), amelyet minden év október 13-án tartanak, azt ünnepeljük, hogy az emberek és a közösségek szerte a világon hogyan csökkentik a katasztrófáknak való kitettségüket.

Az UNESCO arra törekszik, hogy a katasztrófa utáni reakciókról a katasztrófa előtti cselekvés irányába való gondolkodásmód felé terelje a világot és segítse az országokat a katasztrófa- és éghajlati kockázatkezelési kapacitások fejlesztésében.

 

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében felhívja a figyelmet arra, hogy:
„Bár a veszélyek előre nem láthatók, hatásaiknak és következményeiknek nem kell azoknak lenniük – különösen, ha globális szinten egyesítjük szakértelmünket. Együttműködve felkészülhetünk a katasztrófákra és megelőzhetjük azokat a közösségek védelme érdekében. Ezen a nemzetközi napon arra kérek mindenkit, mindenhol, hogy csatlakozzon a katasztrófakockázat csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinkhez."

 

Az idei esztendő központi témája a Szendai Keretrendszer G céljára összpontosít:

„2030-ra jelentősen növelni kell a többveszélyes korai figyelmeztető rendszerek, valamint a katasztrófakockázati információk és értékelések elérhetőségét és hozzáférését az emberek számára.”

A nemzetközi nappal kapcsolatos kommunikációban a #EarlyWarningForAll #EarlyWarning #DRRday hashtagek használatával lehet résztvenni.

Az UNESCO által szervezett eseményekről részletes információk itt érhetőek el.

 

 

 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.