2022-10-12 07:55:00

A katasztrófakockázat csökkentésének nemzetközi napja

A természeti és technológiai veszélyek okozta katasztrófák évente emberek millióit érintik világszerte, de hatásuk nagy része proaktív intézkedésekkel és tervezéssel csökkenthető. A katasztrófák csökkentésének nemzetközi napja (International Day for Disaster Reduction), amelyet minden év október 13-án tartanak, azt ünnepeljük, hogy az emberek és a közösségek szerte a világon hogyan csökkentik a katasztrófáknak való kitettségüket.

Az UNESCO arra törekszik, hogy a katasztrófa utáni reakciókról a katasztrófa előtti cselekvés irányába való gondolkodásmód felé terelje a világot és segítse az országokat a katasztrófa- és éghajlati kockázatkezelési kapacitások fejlesztésében.

 

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében felhívja a figyelmet arra, hogy:
„Bár a veszélyek előre nem láthatók, hatásaiknak és következményeiknek nem kell azoknak lenniük – különösen, ha globális szinten egyesítjük szakértelmünket. Együttműködve felkészülhetünk a katasztrófákra és megelőzhetjük azokat a közösségek védelme érdekében. Ezen a nemzetközi napon arra kérek mindenkit, mindenhol, hogy csatlakozzon a katasztrófakockázat csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinkhez."

 

Az idei esztendő központi témája a Szendai Keretrendszer G céljára összpontosít:

„2030-ra jelentősen növelni kell a többveszélyes korai figyelmeztető rendszerek, valamint a katasztrófakockázati információk és értékelések elérhetőségét és hozzáférését az emberek számára.”

A nemzetközi nappal kapcsolatos kommunikációban a #EarlyWarningForAll #EarlyWarning #DRRday hashtagek használatával lehet résztvenni.

Az UNESCO által szervezett eseményekről részletes információk itt érhetőek el.

 

 

 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

2024. március 22.

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

2024. március 7.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

2024. március 5.

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

2024. március 1.

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel. 

11. Nemzetközi Gyermekművészeti Verseny

2024. március 1.

Az ókori emberek agyagvázákra festett képeikkel betekintést nyújtanak életükbe, meghatározó eseményeikbe. Ti mit hagynátok lábnyomként a jövő generációira? 

Mai történetek ősi vázákon” címmel a görög Museum of Cycladic Art szervezésében 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Gyermekművészeti Versenyt 4-15 év közöttiek részére. A feladat, hogy olyan képeket rajzoljanak mindennapjaikról, amelyeket személyes lábnyomként szeretnének a jövő generációira hagyni.

Jelentkezési határidő: 2024. április 22.