2022-10-12 07:55:00

A katasztrófakockázat csökkentésének nemzetközi napja

A természeti és technológiai veszélyek okozta katasztrófák évente emberek millióit érintik világszerte, de hatásuk nagy része proaktív intézkedésekkel és tervezéssel csökkenthető. A katasztrófák csökkentésének nemzetközi napja (International Day for Disaster Reduction), amelyet minden év október 13-án tartanak, azt ünnepeljük, hogy az emberek és a közösségek szerte a világon hogyan csökkentik a katasztrófáknak való kitettségüket.

Az UNESCO arra törekszik, hogy a katasztrófa utáni reakciókról a katasztrófa előtti cselekvés irányába való gondolkodásmód felé terelje a világot és segítse az országokat a katasztrófa- és éghajlati kockázatkezelési kapacitások fejlesztésében.

 

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében felhívja a figyelmet arra, hogy:
„Bár a veszélyek előre nem láthatók, hatásaiknak és következményeiknek nem kell azoknak lenniük – különösen, ha globális szinten egyesítjük szakértelmünket. Együttműködve felkészülhetünk a katasztrófákra és megelőzhetjük azokat a közösségek védelme érdekében. Ezen a nemzetközi napon arra kérek mindenkit, mindenhol, hogy csatlakozzon a katasztrófakockázat csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinkhez."

 

Az idei esztendő központi témája a Szendai Keretrendszer G céljára összpontosít:

„2030-ra jelentősen növelni kell a többveszélyes korai figyelmeztető rendszerek, valamint a katasztrófakockázati információk és értékelések elérhetőségét és hozzáférését az emberek számára.”

A nemzetközi nappal kapcsolatos kommunikációban a #EarlyWarningForAll #EarlyWarning #DRRday hashtagek használatával lehet résztvenni.

Az UNESCO által szervezett eseményekről részletes információk itt érhetőek el.

 

 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.