A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2023.
2023-05-22 10:21:00

A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2023.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A biológiai sokféleség bolygónk élő szövete, amely megerősíti az emberi jólétet a jelenben és a jövőben is, gyors hanyatlása pedig a természetet és az embereket egyaránt fenyegeti. A biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló 2019-es globális értékelő jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének fő globális mozgatórugói az éghajlatváltozás, az invazív fajok, a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, a környezetszennyezés és az urbanizáció. A jelentés kimutatta az emberi tevékenység felelősségét a biológiai sokféleség csökkenésében, amely a szárazföldi ökoszisztémák 75%-át érintette. Ez az értékelés azt is jelezte, hogy a megoldások léteznek és még nem késő cselekedni.

 

Az idei nemzetközi nap jelmondata: „A megállapodástól a cselekvésig: Építsük vissza a biológiai sokféleséget”

 

Az UNESCO biodiverzitásra vonatkozó interszektorális stratégiája 3 pillérre épül:

  • az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítása és az ökoszisztémák megújítása,
  • az ökoszisztémáink harmóniájának megőrzése, valamint
  • a fiatalok erejének megerősítése.

A stratégia gerincét az UNESCO-címmel rendelkező helyszínek adják (világörökségi helyszínek, bioszféra-rezervátumok, UNESCO globális geoparkok), amelyek lefedik a Föld szárazföldjeinek 6 százalékát és egyben olyan kulcsfontosságú területek, ahol az emberek megtanulnak harmóniában élni más élő fajokkal és megosztják tapasztalataikat mindenki javára.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében kiemelte, hogy:

„A természettel és más élőlényekkel való kapcsolatunkat radikálisan újra kell gondolni ahhoz, hogy foglalkozhassunk ezzel a kérdéssel – egy valóban közös világot kell megterveznünk és létrehoznunk. Ez a biológiai sokféleség nemzetközi napjának alapvető üzenete, amely üzenet erősen tükröződik az UNESCO mandátumában és mindennapi munkájában.”

 

Az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenete teljes terjedelmében angol nyelven itt olvasható.

További információk: https://www.unesco.org/en/days/biological-diversity 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.