A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2023.
2023-05-22 10:21:00

A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2023.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A biológiai sokféleség bolygónk élő szövete, amely megerősíti az emberi jólétet a jelenben és a jövőben is, gyors hanyatlása pedig a természetet és az embereket egyaránt fenyegeti. A biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló 2019-es globális értékelő jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének fő globális mozgatórugói az éghajlatváltozás, az invazív fajok, a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, a környezetszennyezés és az urbanizáció. A jelentés kimutatta az emberi tevékenység felelősségét a biológiai sokféleség csökkenésében, amely a szárazföldi ökoszisztémák 75%-át érintette. Ez az értékelés azt is jelezte, hogy a megoldások léteznek és még nem késő cselekedni.

 

Az idei nemzetközi nap jelmondata: „A megállapodástól a cselekvésig: Építsük vissza a biológiai sokféleséget”

 

Az UNESCO biodiverzitásra vonatkozó interszektorális stratégiája 3 pillérre épül:

  • az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítása és az ökoszisztémák megújítása,
  • az ökoszisztémáink harmóniájának megőrzése, valamint
  • a fiatalok erejének megerősítése.

A stratégia gerincét az UNESCO-címmel rendelkező helyszínek adják (világörökségi helyszínek, bioszféra-rezervátumok, UNESCO globális geoparkok), amelyek lefedik a Föld szárazföldjeinek 6 százalékát és egyben olyan kulcsfontosságú területek, ahol az emberek megtanulnak harmóniában élni más élő fajokkal és megosztják tapasztalataikat mindenki javára.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében kiemelte, hogy:

„A természettel és más élőlényekkel való kapcsolatunkat radikálisan újra kell gondolni ahhoz, hogy foglalkozhassunk ezzel a kérdéssel – egy valóban közös világot kell megterveznünk és létrehoznunk. Ez a biológiai sokféleség nemzetközi napjának alapvető üzenete, amely üzenet erősen tükröződik az UNESCO mandátumában és mindennapi munkájában.”

 

Az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenete teljes terjedelmében angol nyelven itt olvasható.

További információk: https://www.unesco.org/en/days/biological-diversity 

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.