A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2023.
2023-05-22 10:21:00

A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2023.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A biológiai sokféleség bolygónk élő szövete, amely megerősíti az emberi jólétet a jelenben és a jövőben is, gyors hanyatlása pedig a természetet és az embereket egyaránt fenyegeti. A biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló 2019-es globális értékelő jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének fő globális mozgatórugói az éghajlatváltozás, az invazív fajok, a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, a környezetszennyezés és az urbanizáció. A jelentés kimutatta az emberi tevékenység felelősségét a biológiai sokféleség csökkenésében, amely a szárazföldi ökoszisztémák 75%-át érintette. Ez az értékelés azt is jelezte, hogy a megoldások léteznek és még nem késő cselekedni.

 

Az idei nemzetközi nap jelmondata: „A megállapodástól a cselekvésig: Építsük vissza a biológiai sokféleséget”

 

Az UNESCO biodiverzitásra vonatkozó interszektorális stratégiája 3 pillérre épül:

  • az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítása és az ökoszisztémák megújítása,
  • az ökoszisztémáink harmóniájának megőrzése, valamint
  • a fiatalok erejének megerősítése.

A stratégia gerincét az UNESCO-címmel rendelkező helyszínek adják (világörökségi helyszínek, bioszféra-rezervátumok, UNESCO globális geoparkok), amelyek lefedik a Föld szárazföldjeinek 6 százalékát és egyben olyan kulcsfontosságú területek, ahol az emberek megtanulnak harmóniában élni más élő fajokkal és megosztják tapasztalataikat mindenki javára.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében kiemelte, hogy:

„A természettel és más élőlényekkel való kapcsolatunkat radikálisan újra kell gondolni ahhoz, hogy foglalkozhassunk ezzel a kérdéssel – egy valóban közös világot kell megterveznünk és létrehoznunk. Ez a biológiai sokféleség nemzetközi napjának alapvető üzenete, amely üzenet erősen tükröződik az UNESCO mandátumában és mindennapi munkájában.”

 

Az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenete teljes terjedelmében angol nyelven itt olvasható.

További információk: https://www.unesco.org/en/days/biological-diversity 

Hírek

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

26/05/2023

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

17/05/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).