2023-05-26 09:40:00

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Az 1992-ben létrehozott Világemlékezet Program célja, hogy megakadályozza a dokumentumörökség – a jelentős és maradandó értékű dokumentumok vagy dokumentumgyűjtemények – visszavonhatatlan elvesztését, akár papíron, akár audiovizuálisan, digitálisan vagy bármilyen más módon. A program célja ennek az örökségnek a megőrzése és hozzáférhetőbbé tétele a nagyközönség számára.
 
 
Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 216. ülésszakán meghozott döntés értelmében 64 új elem került fel az UNESCO Világemlékezet listájára, amelyen immáron 494 elem található.

 

A most felvett elemek között megtalálható például az el nem kötelezett országok mozgalmának első üléséhez tartozó archívuma, amelyet Algéria, Egyiptom, India, Indonézia és Szerbia közösen nyújtott nyújtott be, de ugyancsak megtalálható például Claude Lanzmann Shoah című holokausztfilmje és annak 200 órányi archív felvétele is, amelyet Franciaország és Németország nyújtott be.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a lista bővülése kapcsán kiemelte, hogy:

„A dokumentumörökség az emberiség közös emlékezete. Kutatási célból védeni kell és a lehető legtöbb emberrel meg kell osztani. Kollektív történelmünk alapvető része."

 

Az UNESCO Világemlékezet listáján jelenleg hét magyar elem található, amelyről az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2016-ban kiadványt jelentetett meg. A kiadvány itt tekinthető meg.

További információk: 

https://www.unesco.org/en/articles/64-new-inscriptions-unescos-memory-world-register 

https://www.unesco.org/en/memory-world#:~:text=The%20Memory%20of%20the%20World,access%20to%20documentary%20heritage%20worldwide

https://unesco.hu/vilagemlekezet/vilagemlekezet-107175 

 

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

1/03/2024

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel.