2023-05-26 09:40:00

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Az 1992-ben létrehozott Világemlékezet Program célja, hogy megakadályozza a dokumentumörökség – a jelentős és maradandó értékű dokumentumok vagy dokumentumgyűjtemények – visszavonhatatlan elvesztését, akár papíron, akár audiovizuálisan, digitálisan vagy bármilyen más módon. A program célja ennek az örökségnek a megőrzése és hozzáférhetőbbé tétele a nagyközönség számára.
 
 
Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 216. ülésszakán meghozott döntés értelmében 64 új elem került fel az UNESCO Világemlékezet listájára, amelyen immáron 494 elem található.

 

A most felvett elemek között megtalálható például az el nem kötelezett országok mozgalmának első üléséhez tartozó archívuma, amelyet Algéria, Egyiptom, India, Indonézia és Szerbia közösen nyújtott nyújtott be, de ugyancsak megtalálható például Claude Lanzmann Shoah című holokausztfilmje és annak 200 órányi archív felvétele is, amelyet Franciaország és Németország nyújtott be.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a lista bővülése kapcsán kiemelte, hogy:

„A dokumentumörökség az emberiség közös emlékezete. Kutatási célból védeni kell és a lehető legtöbb emberrel meg kell osztani. Kollektív történelmünk alapvető része."

 

Az UNESCO Világemlékezet listáján jelenleg hét magyar elem található, amelyről az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2016-ban kiadványt jelentetett meg. A kiadvány itt tekinthető meg.

További információk: 

https://www.unesco.org/en/articles/64-new-inscriptions-unescos-memory-world-register 

https://www.unesco.org/en/memory-world#:~:text=The%20Memory%20of%20the%20World,access%20to%20documentary%20heritage%20worldwide

https://unesco.hu/vilagemlekezet/vilagemlekezet-107175 

 

 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.