2023-05-26 09:40:00

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Az 1992-ben létrehozott Világemlékezet Program célja, hogy megakadályozza a dokumentumörökség – a jelentős és maradandó értékű dokumentumok vagy dokumentumgyűjtemények – visszavonhatatlan elvesztését, akár papíron, akár audiovizuálisan, digitálisan vagy bármilyen más módon. A program célja ennek az örökségnek a megőrzése és hozzáférhetőbbé tétele a nagyközönség számára.
 
 
Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 216. ülésszakán meghozott döntés értelmében 64 új elem került fel az UNESCO Világemlékezet listájára, amelyen immáron 494 elem található.

 

A most felvett elemek között megtalálható például az el nem kötelezett országok mozgalmának első üléséhez tartozó archívuma, amelyet Algéria, Egyiptom, India, Indonézia és Szerbia közösen nyújtott nyújtott be, de ugyancsak megtalálható például Claude Lanzmann Shoah című holokausztfilmje és annak 200 órányi archív felvétele is, amelyet Franciaország és Németország nyújtott be.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a lista bővülése kapcsán kiemelte, hogy:

„A dokumentumörökség az emberiség közös emlékezete. Kutatási célból védeni kell és a lehető legtöbb emberrel meg kell osztani. Kollektív történelmünk alapvető része."

 

Az UNESCO Világemlékezet listáján jelenleg hét magyar elem található, amelyről az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2016-ban kiadványt jelentetett meg. A kiadvány itt tekinthető meg.

További információk: 

https://www.unesco.org/en/articles/64-new-inscriptions-unescos-memory-world-register 

https://www.unesco.org/en/memory-world#:~:text=The%20Memory%20of%20the%20World,access%20to%20documentary%20heritage%20worldwide

https://unesco.hu/vilagemlekezet/vilagemlekezet-107175 

 

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.