2021-02-19 10:33:00

UNESCO MOST Téli Iskola Kőszegen

Február utolsó hetében kiemelt figyelem övezi a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetét, amely február 22-26 között rendezi meg UNESCO MOST Téli Iskoláját.

Az idei év témája: Miként legyünk honpolgárok? Honpolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában. 

Az esemény különlegességét az adja, hogy az - immáron harmadik alkalommal - a párizsi székhelyű UNESCO MOST (Társadalmi Átalakulások Menedzsmentje) programjával együttműködve valósul meg, Közép-Európában egyedülállóan.                                              

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete több szálon kötődik az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez. Az Intézetet főigazgatóként vezető Miszlivetz Ferenc az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, egyúttal a Kőszegen működő UNESCO Kulturális Örökség Menedzsmentje és Fenntartható Fejlődés Tanszék irányítója.

A szervezők minden évben olyan témát választanak, amely reflektál a bennünket körülvevő világra. Az UNESCO MOST iskolák céljaival összhangban hozzájárul ahhoz, hogy a világ minden tájáról idén online módon bekapcsolódó egyetemi hallgatók, fiatal kutatók és döntés-előkészítésben közreműködő szakértők új tudást, ismereteket szerezzenek, egymással megvitassanak, s ezeket cselekvésre is válthassák.  A rendezvény angol nyelven zajlik, meghívott vendégei és résztvevői az adott témához kapcsolódó kérdéseket előadások és pódiumbeszélgetések keretében veszik számba, és keresnek rá válaszokat - az Intézet szellemiségéhez hűen interdiszciplináris megközelítésben.       

Olyan neves előadók kapcsolódnak be az öt napos rendezvénysorozatba, mint Schöpflin György, az Európai Parlament volt képviselője, az FTI-iASK Tanácsadó Testületének elnöke; Bogyay Katalin, Magyarország 15. ENSZ állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke; Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke; Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa; a nemzetközi hírű Daniel Brooks és Molnár Orsolya evolúcióbiológusok, (előbbi az FTI-iASK kutatója), John Keane ausztrál társadalomtudós, a Sydney-i Egyetem professzora vagy Todd Pittinsky politológus, a Harvard Egyetem Állami Vezetés Központjának korábbi kutatási igazgatója.

A honpolgárság kérdésköre és az e köré szerveződő programok híre minden eddiginél nagyobb érdeklődést váltott ki - elsősorban a jog,- politika,-és társadalomtudományok iránt érdeklődő - egyetemi hallgatók, doktoranduszok vagy PhD-végzettséggel rendelkező kutatók körében.

Mintegy negyven országból közel száznyolcvan jelentkező jelezte részvételi szándékát, akik közül végül hetvenkilencen vehetnek részt a Téli Iskolában.

A kialakult járvány-helyzetre tekintettel a rendezvény az idei évben rendhagyó módon az online térben zajlik, amelynek egy része élőben az Intézet Facebook-oldalán is követhető lesz - előadások mellett a Binder Trio jazz koncertjei is. Az online jelenlétnek köszönhetően, a résztvevőkön túl számos, a téma iránt érdeklődő szakértő és állampolgár figyelme a világ minden tájáról a kőszegi Intézetre szegeződik.

Bővebb információ az eseményről az Intézet honlapján olvasható

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

2024. április 25.

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

2024. április 19.

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

2024. március 28.

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.