2019-03-01 14:07:00

2019 az őslakos nyelvek nemzetközi éve

Az ENSZ Közgyűlése a 2019-es esztendőt az őslakos nyelvek nemzetközi évének nyilvánította és egyben vezető szerep betöltésére kérte fel az UNESCO-t a kitűzött célok megvalósításában.

A nyelvek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberek mindennapi életében, nemcsak a kommunikáció, az oktatás, a társadalmi integráció területén, hanem az emberek identitásában, hagyományaikban, emlékezetükben egyaránt. Mindezek ellenére a nyelvek folyamatos eltűnése létező jelenség a világban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése által 2016. december 19-én elfogadott, 71/178 számú határozata értelmében a szervezet a 2019-es esztendőt az őslakos nyelvek nemzetközi évének nyilvánította és egyben felkérte az UNESCO-t vezető szerep betöltésére a nemzetközi év megvalósításában.

Az őslakos nyelveknek dedikált év ünneplése elősegíti és védi az őslakos nyelveket és javítja az őslakos nyelveket beszélők életét. A megfogalmazott célok elérésével az UNESCO és partnerei hozzájárulnak az Egyesület Nemzetek Szervezete korábban elfogadott, az őslakos emberek jogairól szóló nyilatkozatában megfogalmazott célkitűzések, valamint a Világunk átalakítása: Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 (Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development) című dokumentumban lefektetett fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

Az UNESCO különböző országok kormányaival, őslakosokat képviselő szervezetekkel, kutatókkal és egyéb releváns szervezetekkel kidolgozott egy cselekvési tervet a nemzetközi év célkitűzéseinek megvalósítása érdekében.

A nemzetközi év hátteréről, a kidolgozott cselekvési tervről, a tervezett programokról, valamint a csatlakozás lehetőségéről az őslakos nyelvek nemzetközi évének hivatalos honlapja nyújt tájékoztatást.

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.