2023-02-07 08:23:00

12. Rádió világnap: A rádió és a béke

Február 13-án ünneplik világszerte a rádió világnapját. Az idei világnap központi témája: a rádió és a béke. Az UNESCO arra bíztatja tagállamait, nemzeti bizottságait és a világ rádióállomásait, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz, amelynek ünnepléséhez útmutatókkal nyújt segítséget.

#WorldRadioDay

A rádió mindig is több volt, mint egy technikai, vagy kommunikációs eszköz. Egy olyan közeg, mely teret biztosít a demokratikus vita számára, elősegíti az oktatáshoz és a kultúrához történő hozzáférést, ezáltal hozzájárul a béke megteremtéséhez az emberek tudatában. Éppen ezért kiemelten fontos a szabad és független rádiózás, valamint a sajtószabadság támogatása. A világnap megünneplése az egyik eszköze annak, hogy az UNESCO ezeknek a céloknak a globális megvalósítását elősegíthesse.
 
Ennek keretében:
 
  • rendezvények és programok megvalósítására, közvetítésére buzdít;

Az UNESCO  közzéteszi a világnap honlapján elhelyezett térképén mindazokat a rádió világnaphoz köthető tagállami rendezvényeket, projekteket, amelyekről 2023. február 16-ig értesül a https://www.unesco.org/en/days/world-radio/wrd2023-map felületen keresztül.

Annak érdekében, hogy minél több rádiócsatorna csatlakozzon az ünnepléshez, az UNESCO összeállított egy 13 elemből álló listát, amelyben ötleteket ad, segítséget nyújt a beszélgetések témáihoz.

A leírás itt érhető el.

 

  • új partnerek bevonására ösztönöz.

Helyi, regionális egyesületek, magánszektorbeli partnerek bevonása szükséges annak érdekében, hogy hallgatóságaikon keresztül a világnap üzenetei minél több emberhez jussanak el a közösségi médián keresztül. A kulcsszó: #WorldRadioDay.

 

 

 

Az idei téma hátteréről

A rádió szerepe különösen fontos napjaink konfliktusokkal terhelt időszakában. A rádiók alakítják a nyilvánosság tájékoztatásával a közvéleményt és olyan narratívát alkotnak, amely befolyásolhatja a hazai és nemzetközi helyzeteket, illetve a döntéshozatali folyamatokat.

A rádió ugyan szíthat konfliktusokat is, de a valóságban a professzionális rádió mérsékli azokat, megakadályozza azok eszkalációját, illetve hatással lehet megbékélési és újjáépítési tárgyalások indítására is. Távoli vagy közvetlen feszültség esetén a releváns programok és a független híradások biztosítják a fenntartható demokrácia és a jó kormányzás alapjait azáltal, hogy bizonyítékokat gyűjtenek a történésekről, pártatlan és tényeken alapuló tájékoztatást nyújtanak a polgároknak, elmagyarázzák, mi forog kockán, és közvetítenek a társadalom különböző csoportjai között.

Minderről és a világnap idei koncepciójának hátteréről az UNESCO további információs anyagokat biztosít a https://www.unesco.org/en/days/world-radio/radio-peace linken keresztül.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében kiemelte, hogy ezen a napon a rádió békét ápoló és békét építő erejét ünnepeljük. Körülbelül egy évszázaddal ezelőtti kifejlesztése óta a rádió a kommunikáció, a vita és az eszmecsere kivételes eszközének bizonyult – sőt, ez az egyik leginkább hozzáférhető és legelterjedtebb médiatípus. Ezek a jellemzők magyarázzák, hogy az UNESCO miért támaszkodott különösen a rádióra a koronavírus világjárvány során, amikor olyan gyerekeket és diákokat kellett elérni, akik nem jártak iskolába, és különösen elszigeteltek.

Főigazgató asszony világnapi gondolataiban kitér arra is, hogy a rádió nagyon gyakran a végső eszköz. Ezt látjuk Afganisztánban napjainkban, ahol a lányokat és nőket hirtelen és igazságtalanul megfosztották a tanuláshoz és tanításhoz való joguktól. Erre a helyzetre reagálva az UNESCO az Európai Unióval közösen elindított egy kiemelt programot az afgán média támogatására.

A teljes főigazgatói üzenet angol nyelven itt érhető el.

 

Tawfik Jelassi, az UNESCO kommunikációs és információs részlegéért felelős főigazgató-helyettese videóüzenetet tett közzé a jeles nap alkalmából:

 

 

További információk: 

https://www.unesco.org/en/days/world-radio?hub=66636 

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000215084_eng 

https://www.unesco.org/en/days/world-radio/audios  

 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.