2023-02-07 08:23:00

12. Rádió világnap: A rádió és a béke

Február 13-án ünneplik világszerte a rádió világnapját. Az idei világnap központi témája: a rádió és a béke. Az UNESCO arra bíztatja tagállamait, nemzeti bizottságait és a világ rádióállomásait, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz, amelynek ünnepléséhez útmutatókkal nyújt segítséget.

#WorldRadioDay

A rádió mindig is több volt, mint egy technikai, vagy kommunikációs eszköz. Egy olyan közeg, mely teret biztosít a demokratikus vita számára, elősegíti az oktatáshoz és a kultúrához történő hozzáférést, ezáltal hozzájárul a béke megteremtéséhez az emberek tudatában. Éppen ezért kiemelten fontos a szabad és független rádiózás, valamint a sajtószabadság támogatása. A világnap megünneplése az egyik eszköze annak, hogy az UNESCO ezeknek a céloknak a globális megvalósítását elősegíthesse.
 
Ennek keretében:
 
  • rendezvények és programok megvalósítására, közvetítésére buzdít;

Az UNESCO  közzéteszi a világnap honlapján elhelyezett térképén mindazokat a rádió világnaphoz köthető tagállami rendezvényeket, projekteket, amelyekről 2023. február 16-ig értesül a https://www.unesco.org/en/days/world-radio/wrd2023-map felületen keresztül.

Annak érdekében, hogy minél több rádiócsatorna csatlakozzon az ünnepléshez, az UNESCO összeállított egy 13 elemből álló listát, amelyben ötleteket ad, segítséget nyújt a beszélgetések témáihoz.

A leírás itt érhető el.

 

  • új partnerek bevonására ösztönöz.

Helyi, regionális egyesületek, magánszektorbeli partnerek bevonása szükséges annak érdekében, hogy hallgatóságaikon keresztül a világnap üzenetei minél több emberhez jussanak el a közösségi médián keresztül. A kulcsszó: #WorldRadioDay.

 

 

 

Az idei téma hátteréről

A rádió szerepe különösen fontos napjaink konfliktusokkal terhelt időszakában. A rádiók alakítják a nyilvánosság tájékoztatásával a közvéleményt és olyan narratívát alkotnak, amely befolyásolhatja a hazai és nemzetközi helyzeteket, illetve a döntéshozatali folyamatokat.

A rádió ugyan szíthat konfliktusokat is, de a valóságban a professzionális rádió mérsékli azokat, megakadályozza azok eszkalációját, illetve hatással lehet megbékélési és újjáépítési tárgyalások indítására is. Távoli vagy közvetlen feszültség esetén a releváns programok és a független híradások biztosítják a fenntartható demokrácia és a jó kormányzás alapjait azáltal, hogy bizonyítékokat gyűjtenek a történésekről, pártatlan és tényeken alapuló tájékoztatást nyújtanak a polgároknak, elmagyarázzák, mi forog kockán, és közvetítenek a társadalom különböző csoportjai között.

Minderről és a világnap idei koncepciójának hátteréről az UNESCO további információs anyagokat biztosít a https://www.unesco.org/en/days/world-radio/radio-peace linken keresztül.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében kiemelte, hogy ezen a napon a rádió békét ápoló és békét építő erejét ünnepeljük. Körülbelül egy évszázaddal ezelőtti kifejlesztése óta a rádió a kommunikáció, a vita és az eszmecsere kivételes eszközének bizonyult – sőt, ez az egyik leginkább hozzáférhető és legelterjedtebb médiatípus. Ezek a jellemzők magyarázzák, hogy az UNESCO miért támaszkodott különösen a rádióra a koronavírus világjárvány során, amikor olyan gyerekeket és diákokat kellett elérni, akik nem jártak iskolába, és különösen elszigeteltek.

Főigazgató asszony világnapi gondolataiban kitér arra is, hogy a rádió nagyon gyakran a végső eszköz. Ezt látjuk Afganisztánban napjainkban, ahol a lányokat és nőket hirtelen és igazságtalanul megfosztották a tanuláshoz és tanításhoz való joguktól. Erre a helyzetre reagálva az UNESCO az Európai Unióval közösen elindított egy kiemelt programot az afgán média támogatására.

A teljes főigazgatói üzenet angol nyelven itt érhető el.

 

Tawfik Jelassi, az UNESCO kommunikációs és információs részlegéért felelős főigazgató-helyettese videóüzenetet tett közzé a jeles nap alkalmából:

 

 

További információk: 

https://www.unesco.org/en/days/world-radio?hub=66636 

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000215084_eng 

https://www.unesco.org/en/days/world-radio/audios  

 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.