11. Rádió világnap. A rádió és a bizalom
2022-02-14 09:20:00

11. Rádió világnap. A rádió és a bizalom

A tegnapi napon, február 13-án ünnepeltük világszerte a Rádió világnapját (World Radio Day). Az idei esztendő témája a rádió és a bizalom volt. A világnap alkalmából az UNESCO arra bíztatta a világ rádióállomásait, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz, melyet 2022-ben immár tizenegyedik alkalommal ünnepeltünk.

A különböző nemzetközi jelentések szerint a rádió továbbra is a világ egyik legmegbízhatóbb és legelérhetőbb médiája. A világnap tematikája három altémára fókuszált:

1. A rádiós újságírásba vetett bizalom (Trust in radio journalism) - Független és kiváló minőségű tartalom készítése

Az etikus újságírás alapvető normáinak tiszteletben tartása kihívást jelent a jelenlegi, nagy tempójú digitális korban. Mindazonáltal a hallgatók bizalmának megőrzése vagy növelése érdekében az újságírásnak továbbra is ellenőrizhető információkon kell alapulnia, amelyeket közérdekből osztanak meg, számonkérik a hatalommal bírókat és segítik a társadalmat egy  jobb jövő felépítésében mindenki számára.

2. Bizalom és hozzáférhetőség (Trust and accessibility) - Vigyázz a hallgatóságodra!

A kiválasztott célcsoport elérése magában foglalja az összes hallgató információs igényének kiszolgálását, valamint a katalizátor szerepet az integráció és a társadalmi részvétel tekintetében, beleértve a fogyatékossággal élőket is. A digitális rádióplatformok alapot nyújtanak az innovációhoz a tartalomhoz való hozzáférés terén a fogyatékossággal élők számára, mint például a jelnyelvek, vagy az automatizált feliratok használata a hallássérült közönség számára streameléskor.

3. A rádióállomások bizalma és életképessége (Trust and viability of radio stations) - A versenyképesség biztosítása

Hogyan tudja a rádió túlélni, amikor a pénzügyi válság eléri a médiapiacot? Hogyan alakítsuk át a lojális közönség elkötelezettségét pénzügyi fenntarthatósággá? Ez az altéma a rádiók túlélését ahhoz köti, hogy képesek-e magukhoz vonzani és megtartani a hűséges hallgatók elég nagy bázisát ahhoz, hogy fenntarthatóak legyenek, vagy beépítsék a hallgatói interakciót üzleti modelljeikbe.

 

A világnappal kapcsolatos további információk a https://en.unesco.org/commemorations/worldradioday oldalon olvashatóak, ahol többek között megtalálható Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenete is.

#WorldRadioDay 

 

Hírek

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.