10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat
2021-02-01 14:33:00

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

2021. február 13-án tizedik alkalommal ünnepeljük világszerte a Rádió világnapját. Az idei esztendő témája: Új világ, új rádió.  A világnap alkalmából az UNESCO arra bíztatja a rádióállomásokat szerte a világban, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz. 2021-ben a világnap tizedik alkalommal történő megszervezése mellett a rádió 110 éves történetét is ünnepeljük.

Több, mint száz esztendeje a rádió visszatükrözi a társadalmi átalakulásokat és folyamatosan alkalmazkodik a nyilvánosság új igényeihez. A COVID-19 világjárvány alatt megkönnyítette a félretájékoztatás elleni küzdelmet, hozzájárult a társadalmi távolságtartással kapcsolatos intézkedések és a tanulás folyamatosságának népszerűsítéséhez. Az idei esztendő tematikája tisztelettel adózik a folyamatos alkalmazkodás képessége előtt és mindazon szolgáltatások előtt, amelyeket a rádió nyújt a társadalmak számára.

 

 

A 2021. évi Rádió világnap altémái

 

1. Fejlődés: a rádió rugalmassága és fenntarthatósága

 

 

2. Innováció: a rádió alkalmazkodása az új technológiákhoz

 

 

3. Kapcsolat: a rádió által a társadalmaknak nyújtott szolgáltatások

 

 

A világnap hivatalos honlapján keresztül az ünnepléshez csatlakozni kívánók regisztrálhatják eseményeiket és programjaikat. Az UNESCO különböző kommunikációs anyagok révén ötletekkel, javaslatokkal bíztatja a világ rádióállomásait a csatlakozásra.

 

További információk: https://en.unesco.org/commemorations/worldradioday 

#WorldRadioDay 

#Journéemondialedelaradio 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

1/03/2024

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel. 

11. Nemzetközi Gyermekművészeti Verseny

1/03/2024

Az ókori emberek agyagvázákra festett képeikkel betekintést nyújtanak életükbe, meghatározó eseményeikbe. Ti mit hagynátok lábnyomként a jövő generációira? 

Mai történetek ősi vázákon” címmel a görög Museum of Cycladic Art szervezésében 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Gyermekművészeti Versenyt 4-15 év közöttiek részére. A feladat, hogy olyan képeket rajzoljanak mindennapjaikról, amelyeket személyes lábnyomként szeretnének a jövő generációira hagyni.

Jelentkezési határidő: 2024. április 22.