2018-11-28 10:32:00

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A döntést szerdán reggel hozta meg Mauritius fővárosában az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága

A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenharmadik ülésszakát idén Port Louisban, Mauritius fővárosában rendezik november 26-a és december 1-e között.

A Blaudruck/Modrotisk/Kékfestés/Modrotlač, rezerv eljárású dúcnyomás és indigó textilfestés Európában című multinacionális felterjesztést a 24-tagú nemzetközi bizottság november 28-án megvitatta, és egyhangú támogatással felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt. A multinacionális jelölés lehetőséget teremtett a kékfestők és a szakértők számára az együttműködés elmélyítésére, melynek eredményeként elkötelezték magukat a közös örökség megőrzése iránt.

Magyarországon jelenleg öt aktív kékfestő műhely működik, legtöbbjük családi hagyományt követve és ma is generációról generációra átadva a szakmai tudást. A tiszakécskei-szentendrei Kovács, a tolnai Horváth, a győri Gerencsér-Tóth, a bácsalmási Skorutyák és a nagynyárádi Sárdi kékfestőműhely képviseli a magyarországi kékfestő kismesterséget. A szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása kizárólag a műhelyeken belül lehetséges.

A festőmesterség elterjesztése Európában a flamandokhoz köthető, akik már a 8. századtól folytatták a mesterséget. A legkorábbi festőcéh 1208-ban Bécsben jött létre, míg Magyarországon először 1608-ban kezdte meg működését. A 20. század elején közel 400 műhely működött a történelmi Magyarország területén. Hazánkban egyedülálló módon a kézi és a gépi technológia egymás mellett, párhuzamosan maradt fent. Napjainkban a pápai Kékfestő Múzeum és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum eredeti kékfestő műhelyeket mutat be teljes berendezéssel és eszközkészlettel.

A Bizottság jelenleg is tartó ülésszakán tárgyalja többek között a tibeti Lum gyógyító fürdő hagyományát, a thai maszkos dramatikus táncot és a szárazon rakott kőfal építés hagyományát Horvátország, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Szlovénia, Spanyolország és Svájc közös felterjesztésében. 

 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Fotó: Farkas-Mohi Balázs
 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség

UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség

6/12/2023

„A kézműves üvegkészítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelemet Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, amelyre az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze.

Öt ország közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára

26/03/2018

Öt ország, hazánk mellett Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia kulturális vezetője közösen írta alá a kékfestés felterjesztését az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. Az ünnepélyes eseményen hazánkat Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára képviselte.