2017-03-26 09:47:00

Kreatív Városok Hálózata

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy erősítse a városokkal való és a városok közötti együttműködést, elismerve a kreativitást a fenntartható fejlődés egyik stratégiai tényezőjeként gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból egyaránt.

A program hét kreativitási területe: irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A hálózat tagjai elkötelezettek aziránt, hogy megosszák egymással jó gyakorlataikat, illetve erősítsék a kultúra és kreativitás szerepét a mindennapi életben és elősegítsék szerepvállalását a városfejlesztési tervekben is.
 
Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata magyarországi tagjai:
  • Budapest (design, 2015)
  • Veszprém (zene, 2019)
 
 
 
A hálózatba jelentkezni kívánó város pályázatát közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtja be, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának ajánlólevelét is. Az ajánlólevél kiállítására a pályázati anyag Bizottságunk által történő véleményezése után kerülhet sor. Az aktuális pályázati felhívásról -  a magyarországi pályázatokra vonatkozó pontos feltételekkel együtt - tájékoztatást nyújtunk honlapunkon. 
 
 
A Kreatív Városok Hálózatáról további információk itt érhetőek el.
 

Kapcsolódó kiadvány:

 
 
Az UNESCO a fenntartható városokért (UNESCO for Sustainable Cities): 
UNESCO-városok Platformja 
 
Napjainkban az emberek több, mint fele – 3,9 milliárd ember – él városokban. 2050-re a városok további 2,5 milliárd embernek adnak majd otthont, ezáltal a világ lakosságának közel 70%-a városi lesz. Az UNESCO elkötelezett amellett, hogy – építve az oktatás, tudományok, kultúra, kommunikáció és fejlesztés területén szerzett hosszútávú normatív és operatív tapasztalataira – politikai tanácsadás, technikai segítségnyújtás és kapacitásépítés révén erősítse a városok fenntarthatóságát. Köszönhetően az UNESCO szektorai közötti multidiszciplináris együttműködésnek, valamint az egész világot lefedő széles szakértői hálózatának, az UNESCO az Új városi program (New Urban Agenda) és a Világunk átalakítása: A fenntartható fejlődés 2030-ig megvalósítandó programja (Transforming our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development) hatékony végrehajtásának vezetőjévé vált.
 
Az egyes UNESCO városhálózatokat az UNESCO-városok Platformja (UNESCO Cities Platform) tömöríti.
 
 

Hírek

Jelentkezés az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába

22/03/2023

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy erősítse a nemzetközi együttműködést a világ azon városai között, amelyek a kultúrát és a kreativitást a fenntartható fejlődés stratégiai tényezőiként ismerik el gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból egyaránt. A program hét kreativitási területet foglal magába: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia.

A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtják be pályázatukat, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) ajánlólevelét is. Az UMNB 2023. május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

Jelentkezés az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába

16/03/2021

A Kreatív Városok Hálózatának hét kategóriája: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtják be pályázatukat, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) ajánlólevelét is. Az UMNB 2021. május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

Veszprém bekerült az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába, zene kategóriában

4/11/2019

Veszprém bekerült az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába, zene kategóriában, az UNESCO főigazgatója döntése értelmében. A hálózat jelenleg 180 várost foglal magába 72 országból, a program hét kreativitási területén, ezek az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia.

Budapest 2015-ben lett tagja az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának design kategóriában, ezzel eddig egyedüli magyar városként szerepelt a listán, így Budapesthez csatlakozott most Veszprém zene kategóriában, a hálózat második magyar tagjaként.