2017-03-26 09:47:00

UNESCO Tanszékek / UNITWIN Program

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 117 tagállam több mint 850 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén, az intézményi kapacitások javítása érdekében.

 

A program az UNESCO kompetenciaterületeivel kapcsolatos kulcsfontosságú prioritásoknak megfelelően, az oktatás, természettudomány és társadalomtudomány, kultúra és kommunikáció területén támogatja az UNESCO Tanszékek és UNITWIN hálózatok létrehozását. 

Magyarországon működő UNESCO Tanszékek:

Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának Politika és Nemzetközi Tanulmányok Intézete, Emberi Jogi Tanszék
Vezetője: Majtényi Balázs 
 
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a., Tel.: +36 1 372 2907, 
 
 

 

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete – Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza, Kulturális Örökség Kezelés és Fenntarthatóság Tanszék
Vezető: Miszlivetz Ferenc, igazgató
 
9730 Kőszeg, Chernel utca 14., Telefon, fax: +36 94 563 055
 
E-mail: info@ises.hu 
 
 
 

UNESCO Tanszék, UNITWIN hálózat létesítésére vonatkozó szabályok: 

 

UNESCO Tanszéket létrehozhat az egyetem vagy más felsőoktatási vagy kutató intézmény új oktatási és kutatási egységként, vagy kialakíthat már meglévő oktatási/kutatási program megerősítése révén egy már létező, az UNESCO hatáskörébe tartozó területtel foglalkozó programból, így az adott programnak nemzetközi dimenziót adhat. 
UNITWIN hálózat több, különböző országban található egyetem hálózataként hozható létre, amelyek azért fognak össze, hogy az így létrejött szoros együttműködés az egymás közti tapasztalatcserét, tudásmegosztást, összehangolt munkát segítse.

 

A programhoz csatlakozhat: minden államilag elismert felsőoktatási intézmény, a felsőoktatás és kutatás területén működő NGO-k, egyéb akadémiai és tudományos intézmények, egyetemek közötti és más akadémiai hálózatok, valamint nemzeti, regionális és nemzetközi köz-és magán intézmények, melyek szeretnék összekapcsolni tevékenységeiket az UNESCO Tanszék/UNITWIN programmal.

Az UNITWIN Hálózat különböző országokban található egyetemek együttműködése útján valósulhat meg. Már működő nemzetközi egyetemi hálózatok is csatlakozhatnak az UNESCO/UNITWIN programjához, amennyiben tevékenységük és célkitűzéseik összhangban vannak az UNESCO programjával.

 

A pályázat menete

Az intézmény elkészíti a projekt javaslatot az UNESCO irányelveivel és formai követelményeivel összhangban, melyhez mellékelni kell az intézmény vezetőjének kísérő levelét is. Az anyagot eljuttatják az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságához. Fontos kiemelni, hogy az UNITWIN projekt az UNESCO és az intézmények együttműködése folytán valósul meg. Hálózat létrehozási szándéka esetén vagy az egyetemek vezetői együttesen, vagy a hálózat egészét képviselő egyetem nyújtja be javaslatait.

A pályázás online történik. A pályázat benyújtásának egyik feltétele az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának támogató levele, ezzel együtt bírálja el a benyújtott pályázatot az UNESCO központja, ehhez a pályázat előzetes benyújtásának határideje az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságának minden év március 31-e (a jelentkezések leadásának határideje az UNESCO központjának minden év április 30-a).

A technikai elbírálást a párizsi UNESCO Titkárság végzi, az elbírálásnál különös figyelmet fordítanak a forrásokra.

Az egyes tanszékek négyévente jelentést kell készítsenek tevékenységükről és kérelmezniük kell a tanszék megújítását.

Javasoljuk, hogy a pályázat elkészítésének megkezdése előtt vegyék fel a kapcsolatot az UNESCO Nemzeti Bizottság Titkárságával az info@unesco.hu e-mail címen. 

További információk:

 

Hírek

6th UNESCO Most Winter School

6th UNESCO Most Winter School

12/01/2024

A New Space Odyssey: Creating Livable Spaces for Social cohesion, Change and Adaptation in Critical Times

26th February – 1st March 2024 (Kőszeg, Hungary)

Organized by iASK in cooperation with the UNESCO Chair for Cultural Heritage Management and Sustainability, Institute of Advanced Studies Kőszeg (iASK) and the University of Pannonia