2017-03-26 09:46:00

Tanuló Városok Globális Hálózata

Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy nemzetközi szakpolitika-központú hálózat, melynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén. A hálózatnak két magyarországi tagja van: Pécs és Szombathely

Pécs városa az alapításának 650. jubileumát ünneplő PTE részvételével készült pályázatával 2017-ben megkapta az UNESCO Globális Tanuló Város Díját is a közösség-alapú tanulások  és tanuló fesztivál program elismeréseként. 

A tanuló város a polgárok, a családok és az intézmények inkluzív tanulási folyamatait segíti elő az alapfokú oktatástól a felsőoktatásig a fenntartható fejlődés érdekében. A tanuló városoknak, legyenek a fejlődés bármely szakaszában, bizonyosan hasznot hozhat az ötleteik más városokkal való megosztása, minthogy bármely város fejlődése során olyan kérdések merülhetnek fel, amelyre már létezhetnek megszületett válaszok, megoldások más városokban.
A hálózat támogatja mind a tizenhét fenntartható fejlődési cél megvalósítását, különösen a 4-es „Biztosítani a mindenkire kiterjedő és igazságos minőségi oktatást, valamint előmozdítani az egész életen át tartó tanulás lehetőségét mindenki számára” és a 11-es célokat „A városokat és a településeket befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tenni”. 

A Tanuló Városok Hálózata egész életen át tartó tanulás gyakorlatát segíti és támogatja a világ városaiban a tagjai közötti szakpolitikai párbeszéd és az egymástól való tanulás ösztönzésével; kapcsolatok kialakításával; partnerségek előmozdításával; kapacitásfejlesztéssel; olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek ösztönzik és elismerik a tanuló városok építésében elért előrehaladást.

 

 

Tanuló Város elismerés

Az UNESCO a Tanuló Város címmel azon városok jó gyakorlatait kívánja elismerni, amelyek jelentős előrelépést tettek helyi szinten a minőségi oktatás és az egész életen át tartó tanulás mindenki számára történő elérhetőségéért. Az elismerés célja a jó példák bemutatása és ismertté tétele. Tekintettel arra, hogy ez nem hagyományos értelemben vett UNESCO díj, a kiemelt városok oklevelet kapnak, de az elismerés pénzjutalommal nem jár. 
Ezt az elismerést kapta meg Pécs városa 2017-ben a közösség-alapú tanulásai  és tanuló fesztivál programjának elismeréseként. Tekintettel arra, hogy országonként két pályázat továbbítható az UNESCO UIL részére, a pályázatok kiválasztását az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága végzi. Az elismerést az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Titkársága honlapján hirdeti meg a magyarországi pályázatokra vonatkozó pontos feltételekkel, amikor azt a szervezők kiírják. 

 

Pécsi Tanuló Város 

Pécs Város Önkormányzata a Pécsi Tudomány Egyetemmel közösen pályázva nyerte el az UNESCO Globális Tanuló Város Díját és vált egyúttal az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának tagjává  2017-ben. A pályázat középpontjában a közösség-alapú tanulások  és tanuló fesztivál program szerepelt. 

 
Fotó: Németh Balázs
 
2016 óta a Pécsi Tanuló Város modelljének fókuszában a tanulási tevékenységben való részvétel és a teljesítmény növelésének közösségi, egyúttal interkulturális és intergenerációs dimenziók vannak. E modellben a résztvevő pécsi intézmények, szervezetek és közösségek önszerveződő módon feltárják, értelmezik, hogy milyen konkrét képességfejlesztést, tudás-megalapozást és/vagy bővítést eredményező tevékenységbe vonják be a pécsieket, az itt tanulókat életkortól függetlenül az életen át tartó tanulás szemlélete alapján. Ehhez kapcsolódóan helyi/térségi, nemzeti és külföldi példák megismerése alapján (lásd Global Network of Learning Cities hálózatban való jelenlét!)  azonosítják a témában jó gyakorlatokkal, innovatív szemlélettel tevékenykedő társ-/rokon intézményeket, szervezeteket, hogy gyakorlati tapasztalataikat egymással megosszák a hatékony, vonzó kínálat innovációjának céljából.

A 2017 óta UNESCO díjas Pécsi Tanuló Város konstrukció a kollaboratív képességek fejlesztésének ad keretet, miközben hozzájárul az élményalapú, tapasztalati és probléma-alapú tanulásnak tematikus Tanuló Fesztiválok keretében. Mindezen tevékenységeket a pécsi Civil Közösségek Háza koordinálja. 

 

Kapcsolat: 

 

Zag Gábor, alpolgármester

E-mail: zag.gabor@ph.pecs.hu 

 

Rechnitzer Szilvia, városmarketing osztályvezető

E-mail: rechnitzer.szilvia@ph.pecs.hu 

 

szakmai partner:

Dr. Németh Balázs, PTE

nemeth.balazs@pte.hu 

 

3. Pécsi Tanuló Fesztivál – 2019

UNESCO Global Learning City Pécs-ről (ENG)

 
Fotó: Németh Balázs
 
 
Szombathely Tanuló Város 

Szombathely 2024 februárjában került be az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába. 

Szombathely 2000 éve lakott település, Magyarország legrégebben feljegyzett városa, óriási múlttal és rendkívül gazdag kultúrával. A XXI. században azonban ugyanennyire fontos, hogy egy város az emlékek büszkén történő őrzése mellett, folyamatosan szem előtt tartsa jövőbeli fejlődését, fókuszáljon a holnap városára is. 

 
Robotikaverseny
A robotépítő és programozó versenyt 2023-ban 5. alkalommal rendezték meg Szombathelyen. Idén 25 csapat 34 versenyszámban indult a Junior és Senior csapat kategóriában.
Fotó: Nagy Jácint, Savaria Fórum
 
Szombathely jövője jelentős mértékben függ a jelenleg túlnyomórészt munkaintenzív iparszerkezetének válságálló tudásgazdasággá történő átalakításától. A város azért csatlakozott az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatához, mert a digitalizáció mellett az oktatás és az élethosszig tartó tanulás a legfontosabb pillérei ennek a folyamatnak, amelyben kiemelt partnerei között szerepelnek a helyi egyetemi központok – kiemelt hangsúlyt fektetve a tanárképzésre, az egészségtudományra és a szociális ellátásra –, az oktatási intézmények, a felnőtt- és szakképzéssel foglalkozó kamarák, a digitalizációs készségeket és az alkalmazott oktatást elősegítő magáncégek, a tehetséges, illetve szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket támogató önkormányzati intézmények, valamint a város kulturális központja, amely a tehetséggondozáson keresztül lehetőségeket kínál az egész életen át tartó tanulásra, és olyan nonformális oktatási programok lebonyolításával is foglalkozik, mint a különböző témájú workshopok, tanfolyamok, versenyek, tehetségfesztiválok és nyári egyetemek. 
 
„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy csatlakozhatunk ehhez az inspiráló közösséghez és nagyon várjuk, hogy saját jógyakorlataink bemutatásán túl más tagvárosoktól is tanulhassunk. Ne feledjék, Szombathely az a település, ahol a holnap városa a jelen valósága.” – dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere

 

Szombathely2030 konferencia és startup verseny
Az évente megrendezésre kerülő eseményen az egészségügyhöz kapcsolódó szakértők, akadémikusok és vállalatok tartottak előadásokat, majd ezt követte a startup verseny, ahol a jelentkezők bemuthatják ötleteiket, és értékes nyereményekért versenyeznek egymással. A rendezvény nyitott minden, a téma iránt érdeklődő szombathelyi lakos számára.
Fotó: Bonyhádi Zoltán, www.szombathely.hu
 
 
 

Kapcsolat: 

Bokányi Adrienn

Gazdaság és Városfejlesztésért felelős tanácsnok

E-mail: Bokanyi.Adrienn@szombathely.hu 

 

További információk az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatáról 

 

Az UNESCO a fenntartható városokért (UNESCO for Sustainable Cities): 
UNESCO-városok Platformja 

 

Napjainkban az emberek több, mint fele – 3,9 milliárd ember – él városokban. 2050-re a városok további 2,5 milliárd embernek adnak majd otthont, ezáltal a világ lakosságának közel 70%-a városi lesz. Az UNESCO elkötelezett amellett, hogy – építve az oktatás, tudományok, kultúra, kommunikáció és fejlesztés területén szerzett hosszútávú normatív és operatív tapasztalataira – politikai tanácsadás, technikai segítségnyújtás és kapacitásépítés révén erősítse a városok fenntarthatóságát. Köszönhetően az UNESCO szektorai közötti multidiszciplináris együttműködésnek, valamint az egész világot lefedő széles szakértői hálózatának, az UNESCO az Új városi program (New Urban Agenda) és a Világunk átalakítása: A fenntartható fejlődés 2030-ig megvalósítandó programja (Transforming our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development) hatékony végrehajtásának vezetőjévé vált.

Az egyes UNESCO városhálózatokat az UNESCO-városok Platformja (UNESCO Cities Platform) tömöríti.

További információk: https://en.unesco.org/unesco-for-sustainable-cities  

Hírek