2020-09-22 11:10:00

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

A hálózat a fenntartható fejlődésért történő nevelésre összpontosítva kíván lehetőséget nyújtani az együttműködésen alapuló tanításra és tanulásra a középfokú oktatási szektorban. Konferenciákat és kapacitásépítési programokat szerveznek az iskolavezetők és tanárok számára, lehetőséget teremtenek a két régió (Ázsia és Európa) közötti iskolai együttműködésekhez, kutatásokkal és tanulmányokkal segítik a szakpolitikai döntések meghozatalát, valamint kommunikációs és ismeretterjesztő kampányokat tartanak. 

Az ASEF ClassNet iskolai együttműködések peer-to-peer tanulási kezdeményezések, amelyek az 51 ASEM-ország iskolai vezetői és tanárai bevonásával zajlanak az innovatív tanítási és tanulási gyakorlatok megosztására és közös munkára. Az ázsiai és európai középiskolai és szakiskolai tanárok által tervezett és végrehajtott együttműködések között van, amelyik a napi iskolai tanterv szerves elemeként valósul meg, míg mások tanórán kívüli tevékenységként. Virtuális és gyakorlati tevékenységekből állnak, melyek időtartama három hónap és legfeljebb egy év között van. 

A 2020-as ASEFClassNet iskolai együttműködés a tanárok, a diákok és a szülők jóllétére összpontosít középiskolai szinten, és 4 konkrét tevékenységi területet jelöl meg: 

1) jóllét és mentális egészség,

2) szülő-tanár együttműködés,

3) pedagógiai ismeretek és digitális kompetenciák, valamint 

4) kultúrák közötti megértés. 

Csatlakozni regisztrációval lehet, 2020. szeptember 30-ig. 

 

További információ

 

 

Hírek

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

23/11/2020

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a nők elleni erőszak megszüntetéséről, majd 1999-ben november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította. A nőkkel szembeni erőszak akadályozza a befogadó és fenntartható társadalmak létrejöttét. Ezért helyezi előtérbe az UNESCO a nemek közötti egyenlőséget és az erőszakmentességet. 

A COVID-19 világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet, mindösszesen néhány nappal a lezárásokra irányuló intézkedések hatályba lépését követően a családon belüli erőszak bizonyos országokban 40%-kal emelkedett.

A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

17/11/2020

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 19-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

11/11/2020

A jövőműveltség (futures literacy) képessége egy egyetemesen hozzáférhető készség. Egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban megértsék azt, hogy a jövő milyen szerepet játszik tetteikben. Az UNESCO előrejelző funkciójának és gondolatlaboratórium szerepének megerősítése a szervezet prioritásai közé tartozik, melyhez szorosan illeszkedik a 2020. december 8-12. közötti magas szintű találkozó (High-Level Futures Literacy Summit) megszervezése a jövőműveltségről.