2022-02-10 09:00:00

2022-2032 Az őslakos nyelvek nemzetközi évtizede

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2019-ben fogadta el azt a határozatot, amelyben a 2022-2032 közötti időszakot az Őslakos nyelvek nemzetközi évtizedévé (International Decade of Indigenous Languages) nyilvánította. A nemzetközi évtized kihirdetése a 2019-ben ünnepelt Őslakos nyelvek nemzetközi évének egyik kulcsfontosságú eredménye.

A 2019-ben ünnepelt Őslakos nyelvek nemzetközi éve ráirányította a figyelmet arra, hogy a nyelvek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberek mindennapi életében, nemcsak a kommunikáció, az oktatás, a társadalmi integráció területén, hanem az emberek identitásában, hagyományaikban, emlékezetükben egyaránt.

Az őslakosok gyakran politikailag és társadalmilag is el vannak szigetelve abban az országban, amelyben élnek közösségeik földrajzi elhelyezkedése, történelmük, nyelvük és hagyományaik miatt. Mindezek ellenére az őslakos népek nemcsak vezető szerepet töltenek be a környezet védelmében, hanem nyelveik komplex tudás- és kommunikációs rendszereket képviselnek és a fenntartható fejlődés, a béketeremtés és a megbékélés stratégiai nemzeti erőforrásaként kell elismerni őket.

Az évtized ünneplése elősegíti az őslakos nyelvek védelmét és népszerűsítését, valamint javítja az azokat beszélők életét. Hozzájárul továbbá az Egyesület Nemzetek Szervezete korábban elfogadott, az őslakos emberek jogairól szóló nyilatkozatában megfogalmazott célkitűzések, valamint a Világunk átalakítása: Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 (Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development) című dokumentumban lefektetett fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

Az évtized koordinálásáért az UNESCO felelős, mely feladatra az e kérdésekkel kapcsolatos ismereteire és a 2019-es nemzetközi év szervezésében szerzett széleskörű tapasztalatára alapozva kérték fel.

Az évtizedről készült videó itt érhető el.

További információk az évtizedről, a kidolgozott akciótervről, a létrejött globális munkacsoportról, valamint az évtized ünnepléséhez csatlakozás lehetőségéről további információk az évtized hivatalos honlapja nyújt tájékoztatást.

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.