2021-03-11 13:48:00

UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

A díjjal olyan személyek teljesítményét ismerik el, akik jelentős mértékben járultak hozzá a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez íróként, szerkesztőként, előadóként, rádiós/televíziós/online programigazgatóként, vagy filmproducerként. Tagállamonként egy felterjesztés benyújtására van lehetőség. A hazai előválogatás jelentkezési határideje: 2021. április 16.

 

Magyarországról a díjra pályázni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága részére küldött pályázati anyag benyújtásával lehet.

 

Jelentkezés: az alábbiakban felsorolt dokumentumok legkésőbb 2021. április 16-ig történő megküldésével az info@unesco.hu e-mail címre. 

A pályázati dokumentáció benyújtásához kötelezően csatolandó dokumentumok angol nyelven:

  • a jelölt személy adatai (név, titulus, állampolgárság, elérhetőségek)
  • a jelölt tudományos/szakmai hátterének bemutatása (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • a tudomány népszerűsítésével kapcsolatos tevékenység, vagy annak eredményeinek bemutatása, beleértve a publikációkat és egyéb anyagokat (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • annak ismertetése, hogy a bemutatott tevékenység milyen módon járult hozzá a tudomány népszerűsítéséhez (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • a csatolt mellékletek listája - publikációk, könyvek, digitális segédanyagok, cikkek, stb. (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • fordítások listája (több pdf fájl megküldése is lehetséges).

Kérjük, hogy javaslataink megküldése során szíveskedjenek figyelembe venni a díjra vonatkozó szabályokat tartalmazó dokumentumban foglaltakat.

Magyarország jelölési javaslatának benyújtása az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságon keresztül történik az erre a célra létrehozott online platformon keresztül. A felterjesztés benyújtásának párizsi határideje: 2021. május 17.

A díjjal kapcsolatos további információk  (díjazás, jelöltre vonatkozó feltételek) az UNESCO hivatalos weboldalán olvashatóak.

Pályázatok

L'oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Program

7/04/2021

Az 1998-ban létrehozott L'oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. A program keretében létrehozott nemzetközi díj 2022. évi pályázati felhívására 2021. május 31-ig lehet pályázni.

Jelentkezés az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába

16/03/2021

A Kreatív Városok Hálózatának hét kategóriája: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtják be pályázatukat, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) ajánlólevelét is. Az UMNB 2021. május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

FÖCIK Kárpát-medencei Természettudományi Verseny

17/02/2021

2021. február 15-én megnyílt a regisztrációs felület az I. FÖCIK Kárpát-medencei Természettudományi Versenyre történő jelentkezéshez. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével kiírt felhívást a Földtudományi Civil Szervezetek Közösségének (FÖCIK) tagegyesületei földrajz–földtan témakörben magyarországi és külhoni magyar anyanyelvű középiskolák 9–13. évfolyamos tanulói számára hirdetik meg egy kategóriában. A nevezés határideje: 2021. április 15.