Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj
2020-12-12 10:02:00

Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj

Az UNESCO közzétette az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj első pályázati felhívását. A díj célja az alaptudományok (kémia, fizika, matematika és biológia) területén a fejlődésre, az ismeretterjesztésre és nemzetközi együttműködésre vonatkozóan elért azon főbb eredmények elismerése és jutalmazása, amelyek jelentős átalakító hatással bírnak regionális, vagy globális szinten. Az UNESCO prioritásaival összhangban a felhívás kifejezetten ösztönzi női tudósok jelölését.

A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) végzi.

Az UMNB 2021. február 5-ig várja az info@unesco.hu e-mail címen a jelölési javaslatok pályázati dokumentációját.

A felhívást évente hirdetik meg, minden esztendőben két nyertessel. Mindkét díjazott 250.000 USD összegű pénzjutalmat, egy oklevelet és egy aranyérmet vehet át elismerésként. A jelöltekre vonatkozóan életkori megkötés nincs, ehhez hasonlóan az országonként benyújtható felterjesztések számára vonatkozóan sincs korlátozás.

A részletes pályázati feltételrendszer a díj statútumából, a díjra vonatkozó szabályokat és előírásokat rögzítő dokumentumból (Rules and Regulations), valamint a díj hivatalos honlapján (https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize) elérhető információkból ismerhető meg.
 
Jelölési javaslatok benyújtására a következők jogosultak: a szervezet tagállamai az adott ország UNESCO nemzeti bizottságával együttműködésben, az UNESCO-val hivatalos partnerségben lévő, a díj szempontjából releváns területeken aktív nem-kormányzati szervezetek, UNESCO Tanszékek, UNESCO 2-es kategóriájú intézetek, nemzetközi tudományos szervezetek és egyetemek.
 

A fentiek alapján a tagállamok a nemzeti bizottsággal együttműködésben nyújthatnak be jelölési javaslatot, míg a felterjesztésre jogosult szervezetek, intézmények, egyetemek közvetlenül tölthetik fel jelöléseiket, melyhez egy felhasználói segédlet nyújt segítséget. Az UNESCO felé történő benyújtás végső határideje: 2021. március 15.

 
A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UMNB végzi. A felterjesztési javaslatokat az UMNB 2021. február 5-ig fogadja az info@unesco.hu email címen az UMNB által készített word formátumú jelölési nyomtatvány 2. és 3. pontjainak kitöltésével és megküldésével, valamint a díj szabályzata szerint kötelezően feltöltendő dokumentumok rendelkezésre bocsátásával.
 
Forrás és további információk: https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize 
 

Pályázatok

3. UNESCO MOST Téli Iskola Kőszegen

11/12/2020

2021. február 22-26. között rendezik meg Kőszegen a 3. UNESCO MOST Téli iskolát. Az angol nyelvű képzés a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK), a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézete (ISES) és a Pannon Egyetem, illetve a kőszegi UNESCO Tanszék együttműködésében valósul meg.

Az idei év tematikája: Miként legyünk állampolgárok? Állampolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában.

Jelentkezési határidő: 2021. február 1.

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2020

7/12/2020

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével 2020-ban is meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat élő természettudományok és műszaki tudományok tématerületen, valamint új kategóriaként meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a kutatói tevékenység támogatásáért. Határidő: 2021. január 27.

2020 UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Díj

6/10/2020

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája a mesterséges intelligencia használata a tanulás folyamatosságának és minőségének javítására. 

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2020. november 1. 

25. Nemzetközi Nyári Egyetem Kőszegen

15/06/2020

Keringő a bizonytalansággal - Megpróbáltatások és átalakulások Közép- és Kelet-Európában 1989-től a COVID-19-ig (Kőszeg, 2020. június 29. - 2020. július 3.)

Szervezők: a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK), a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézetével (ISES) és a Pannon Egyetemmel, az Erasmus+ Programmal és a kőszegi UNESCO Tanszékkel együttműködésben

Az angol nyelvű képzés jelentkezési határideje: 2020. június 22.