Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj
2020-12-12 10:02:00

Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj

Az UNESCO közzétette az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj első pályázati felhívását. A díj célja az alaptudományok (kémia, fizika, matematika és biológia) területén a fejlődésre, az ismeretterjesztésre és nemzetközi együttműködésre vonatkozóan elért azon főbb eredmények elismerése és jutalmazása, amelyek jelentős átalakító hatással bírnak regionális, vagy globális szinten. Az UNESCO prioritásaival összhangban a felhívás kifejezetten ösztönzi női tudósok jelölését.

A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) végzi.

Az UMNB 2021. február 5-ig várja az info@unesco.hu e-mail címen a jelölési javaslatok pályázati dokumentációját.

A felhívást évente hirdetik meg, minden esztendőben két nyertessel. Mindkét díjazott 250.000 USD összegű pénzjutalmat, egy oklevelet és egy aranyérmet vehet át elismerésként. A jelöltekre vonatkozóan életkori megkötés nincs, ehhez hasonlóan az országonként benyújtható felterjesztések számára vonatkozóan sincs korlátozás.

A részletes pályázati feltételrendszer a díj statútumából, a díjra vonatkozó szabályokat és előírásokat rögzítő dokumentumból (Rules and Regulations), valamint a díj hivatalos honlapján (https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize) elérhető információkból ismerhető meg.
 
Jelölési javaslatok benyújtására a következők jogosultak: a szervezet tagállamai az adott ország UNESCO nemzeti bizottságával együttműködésben, az UNESCO-val hivatalos partnerségben lévő, a díj szempontjából releváns területeken aktív nem-kormányzati szervezetek, UNESCO Tanszékek, UNESCO 2-es kategóriájú intézetek, nemzetközi tudományos szervezetek és egyetemek.
 

A fentiek alapján a tagállamok a nemzeti bizottsággal együttműködésben nyújthatnak be jelölési javaslatot, míg a felterjesztésre jogosult szervezetek, intézmények, egyetemek közvetlenül tölthetik fel jelöléseiket, melyhez egy felhasználói segédlet nyújt segítséget. Az UNESCO felé történő benyújtás végső határideje: 2021. március 15.

 
A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UMNB végzi. A felterjesztési javaslatokat az UMNB 2021. február 5-ig fogadja az info@unesco.hu email címen az UMNB által készített word formátumú jelölési nyomtatvány 2. és 3. pontjainak kitöltésével és megküldésével, valamint a díj szabályzata szerint kötelezően feltöltendő dokumentumok rendelkezésre bocsátásával.
 
Forrás és további információk: https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize 
 

Pályázatok

L'oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Program

7/04/2021

Az 1998-ban létrehozott L'oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. A program keretében létrehozott nemzetközi díj 2022. évi pályázati felhívására 2021. május 31-ig lehet pályázni.

Jelentkezés az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába

16/03/2021

A Kreatív Városok Hálózatának hét kategóriája: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtják be pályázatukat, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) ajánlólevelét is. Az UMNB 2021. május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

11/03/2021

A díjjal olyan személyek teljesítményét ismerik el, akik jelentős mértékben járultak hozzá a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez íróként, szerkesztőként, előadóként, rádiós/televíziós/online programigazgatóként, vagy filmproducerként. Tagállamonként egy felterjesztés benyújtására van lehetőség. A hazai előválogatás jelentkezési határideje: 2021. április 16.

FÖCIK Kárpát-medencei Természettudományi Verseny

17/02/2021

2021. február 15-én megnyílt a regisztrációs felület az I. FÖCIK Kárpát-medencei Természettudományi Versenyre történő jelentkezéshez. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével kiírt felhívást a Földtudományi Civil Szervezetek Közösségének (FÖCIK) tagegyesületei földrajz–földtan témakörben magyarországi és külhoni magyar anyanyelvű középiskolák 9–13. évfolyamos tanulói számára hirdetik meg egy kategóriában. A nevezés határideje: 2021. április 15.