2022-07-05 12:16:00

Az UNESCO-Al Fozan Nemzetközi Díj pályázati felhívása

Az UNESCO közzétette az UNESCO-Al Fozan Nemzetközi Díj pályázati felhívását a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) terület fiatal tudósainak támogatásáért. A díjat olyan személyek kaphatják, akik elősegítették a STEM-területek előrehaladását az oktatásban, a kutatásban vagy valamely, a társadalmi fejlődést szolgáló nemzetközi együttműködésben. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságon keresztül benyújtandó jelölések határideje: 2022. október 14.

Az első alkalommal meghirdetett díjra kétévente lehet majd jelölést benyújtani. Minden alkalommal összesen öt tehetséges fiatal részesül majd elismerésben az UNESCO öt földrajzi régiójából.

Fontos szempont, hogy a pályázóknak a díjra való jelentkezés időpontjában 40 évesnél fiatalabbnak kell lenniük, illetve aktív tevékenységet kell folytatniuk valamely STEM területen. Az elismerés egyénenként 50.000 USD pénzjutalommal jár, mellyel egyidejűleg egy oklevelet és egy érmet is kapnak a díjazottak.

A díjra önjelölés nem lehetséges.

 

A díjra való jelölésre jogosultak köre: tagállamok a nemzeti bizottságaikon keresztül; az UNESCO-val hivatalos partnerségben lévő, a díj területén tevékenységet folytató nem-kormányzati szervezetek; UNESCO-tanszékek; 2-es kategóriájú UNESCO-központok; nemzetközi tudományos szervezetek; egyetemek vezetői. Minden jelölő legfeljebb három jelölést nyújthat be.

 

A pályázás menete:

 

Kizárólag a https://unescoalfozanprize.org/ online platformon keresztül lehetséges pályázatot beküldeni. A pályázó az online platformon keresztül létrehoz egy saját fiókot és feltölti pályázatát. A jelölést valamely jelölésre jogosult szervezet/intézmény nyújtja be. A jelölés benyújtásához szükség lesz arra az azonosítóra, amelyet a pályázó az online platformon keresztül megkapott.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságon keresztül három jelölés benyújtása lehetséges. Az UMNB-n keresztül benyújtandó jelölések esetében kérjük, hogy a pályázók 2022. október 14-ig végezzék el az online felületen történő jelentkezést, valamint ezzel egyidejűleg küldjék meg az info@unesco.hu e-mail címre a kapott azonosítót és a kiírás szerint elkészített angol nyelvű pályázati dokumentációjukat. Az UMNB Titkársága részére beérkezett felterjesztési dokumentációkat az UMNB-elnök állásfoglalásával megküldjük jóváhagyásra az UNESCO-ügyekért felelős miniszter részére.

 

A jelölési határidő a párizsi UNESCO-központ felé: 2022. november 15.

További információk a jelöltekkel kapcsolatos részletes kritériumokról a díj honlapján, a statútumában és a felhívásról szóló tájékoztató kiadványban érhetőek el.

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.