2021-11-22 13:06:00

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Az UNESCO Világemlékezet programjának ötletét a világ különböző részein fellelhető levéltári iratok és könyvtári gyűjtemények bizonytalan helyzetére irányuló növekvő figyelem ihlette. A program küldetése, hogy segítsen beazonosítani a világ- és történelmi jelentőségű dokumentumörökséget, elősegítse annak megőrzését, lehetővé tegye az egyetemes hozzáférést és tudatosítsa a dokumentumörökség jelentőségét a szélesebb körű nyilvánosság számára. Ezt a célt szolgálja a Világemlékezet lista.

Az UNESCO-val partnerségben együttműködő Barbanera Olaszország legismertebb zsebkönyve és naptára, amelyet két és fél évszázada minden évben kiadnak. Az 1762-1962 között kiadott zsebkönyvek gyűjteménye 2015-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. 

A Világemlékezet e-naptárat könyvtárak, archívumok, múzeumok, valamint általános és középiskolák tudják hasznosítani a kulturális örökségről való aktív tanulás elősegítésére, melynek keretében népszerűsíteni tudják a kultúrák közötti párbeszédet és a globális felelősségvállalást a gyermekek körében és mindehhez szórakoztató tanulási élményt nyújt számukra.

A program felugró ablakokkal, játékokkal, egyéb szórakoztató tevékenységekkel ösztönzi a gyerekeket arra, hogy reflektáljanak a tanultakra és összekapcsolják azt a mindennapi életükkel. Az egyes történetek angolul, spanyolul, indonézül és szuahéliül érhetőek el számítógépen és tableten, valamint hamarosan alkalmazás formájában is hozzáférhető lesz.

A Világemlékezet program az e-naptáron kívül elindított egy e-learning tanfolyamot is tanárok részére, amely gyakorlati eszközöket és óravázlat-mintákat kínál a Világemlékezet lista beépítéséhez a művészet, történelem, nyelv és irodalom órákba.

További információk: https://en.unesco.org/news/unesco-launches-memory-world-e-calendar-children 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.