2023-10-06 09:17:00

A Világ Legnagyobb Tanórája 2023.

2023. október 2-án, hétfőn, 10.00 és 12.00 óra között rendezték a Világ Legnagyobb Tanórája idei nyitórendezvényét, melyen a fenntarthatóságért elkötelezett előadók különböző megközelítésből hozták közelebb a diákokhoz az idei kiemelt témát, az ENSZ által 2015-ben meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok közül a 10. célt, az egyenlőtlenségek csökkentését. 

 
Az esemény 2023-as magyarországi megnyitójára a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskolában került sor, melyet a személyesen részt vevő diákokon túl, az online közvetítésnek és a videófelvételnek köszönhetően további több ezer érdeklődő diák követhetett. 
 

A nyitórendezvény Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft.ügyvezetője, a Világ Legnagyobb Tanórája szervezője, és Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár (Belügyminisztérium), a Világ Legnagyobb Tanórája programgazdája köszöntőjével indult, melyet Dr. Soós Gábor főtitkár (UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság) "UNESCO szellemiség és a Világ Legnagyobb Tanórája" című ráhangolódást segítő rövid interaktív előadása követett. Ezt követően "Esélyegyenlőségért a mindennapokban – segítségnyújtás határainkon belül és kívül" címmel Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke tartott izgalmas előadást a migráció, a környezet és a felelősség kérdéseiről, melyet Dr. Hardy Richárd, Afrikában sokat dolgozó szemorvos-szerzetes videóüzenete követett. "Segíteni kiváltság – még mindig Kongóban" címmel Nsosso Espérance, az Afrikáért Alapítvány munkatársa szenegáli dobos zenészek segítségével hozta még közelebb Afrikát a résztvevőkhöz. A programot Demeter József, a Pais Dezső Általános Iskola intézményvezetője zárta gondolataival. 

 
A nyitórendezvényról készült videófelvétel online elérhető a https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/
honlapon. 
 
A 2023. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon kilencedik alkalommal, 2023. október 2-6. között, a Belügyminisztérium, mint projektgazda megbízásából, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság az UNICEF Magyar Bizottság és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre. Az eseménysorozat célja a fenntartható fejlődés, a globális fenntarthatósági célok népszerűsítése a társadalom széles körű bevonásával. 

A Világ Legnagyobb Tanórája kiemelt témáihoz az ENSZ szakértői, valamint magyar szakemberek minden évben különböző tanóravázlatokat és kiegészítő oktatási segédanyagokat készítenek. Az óratervek 3 korosztályi szintre bontva segítik az idei téma elmélyítését, megértését. Az online elérhető dokumentumok minden pedagógus számára elérhetők a honlapon

Pályázat

Tekintettel arra, hogy a 2023. évi Világ Legnagyobb Tanórája fő témája az ENSZ által 2015-ben meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok közül a 10. cél, az országok közötti és az azokon belüli egyenlőtlenségek csökkentése, a pályázaton ezt a célt szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenységgel lehet részt venni.

A tevékenység megvalósuló terv vagy már korábban megkezdett, de 2023. szeptember 1. - december 31. között még folyamatban lévő és megvalósuló program is lehet.

A pályázatok beadási határideje: 2023. november 7., kedd éjfél.

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.