2020-05-21 10:11:00

UNESCO-tanulmány a médiafüggetlenségről - előzetes

Az UNESCO a sajtószabadság világnapja (május 3.) alkalmából közzétette az év második felében megjelenő Tényekről tudósítani, félelem vagy részrehajlás nélkül (Reporting Facts: Free from Fear or Favour) című tanulmány előzetes változatát. 

Az UNESCO-nak a szólásszabadsággal és az újságírók biztonságával foglalkozó programjának támogatásával megjelent a Tényekről tudósítani, félelem vagy részrehajlás nélkül (Reporting Facts: Free from Fear or Favour) című jelentés előzetes változata, amely a Covid-19 járvány fényében különösen fontos kérdést vizsgál:

az újságírók szűkülő autonómiáját a médiaszabályozás, az állami tulajdon vagy állami ellenőrzés, illetve a magán-és alapítványi tulajdon nyomásával szemben.

 

Az előzetes összefoglaló második oldala

 

Az igényes infografikával készült, közérthető szakanyag áttekinti a bíztató ellenpéldákat is: az új, nagyobb függetlenséget biztosító finanszírozási megoldásoktól az újságírói szolidaritás és együttműködés formáin át a civil társadalommal való szorosabb összekapcsolódásig. Mindezt azzal a céllal, hogy bemutassa milyen lépésekre nyílhat mód, hogy a szerkesztőségek „fogságba esésének” kedvezőtlen tendenciája megváltozzon. 

Az angol nyelvű előzetes összefoglaló itt érhető el.

 

Hírek

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

28/09/2020

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését.

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

22/09/2020

"A történelem során a kultúra képes volt kreatív válaszokat adni az adott időszak kihívásaira" - Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. A kultúrát  a fenntartható fejlődésért ható transzformatív erőként értelmező és bemutató összefoglalót készített az UNESCO. 

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

22/09/2020

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

15/09/2020

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.