2020-05-21 10:11:00

UNESCO-tanulmány a médiafüggetlenségről - előzetes

Az UNESCO a sajtószabadság világnapja (május 3.) alkalmából közzétette az év második felében megjelenő Tényekről tudósítani, félelem vagy részrehajlás nélkül (Reporting Facts: Free from Fear or Favour) című tanulmány előzetes változatát. 

Az UNESCO-nak a szólásszabadsággal és az újságírók biztonságával foglalkozó programjának támogatásával megjelent a Tényekről tudósítani, félelem vagy részrehajlás nélkül (Reporting Facts: Free from Fear or Favour) című jelentés előzetes változata, amely a Covid-19 járvány fényében különösen fontos kérdést vizsgál:

az újságírók szűkülő autonómiáját a médiaszabályozás, az állami tulajdon vagy állami ellenőrzés, illetve a magán-és alapítványi tulajdon nyomásával szemben.

 

Az előzetes összefoglaló második oldala

 

Az igényes infografikával készült, közérthető szakanyag áttekinti a bíztató ellenpéldákat is: az új, nagyobb függetlenséget biztosító finanszírozási megoldásoktól az újságírói szolidaritás és együttműködés formáin át a civil társadalommal való szorosabb összekapcsolódásig. Mindezt azzal a céllal, hogy bemutassa milyen lépésekre nyílhat mód, hogy a szerkesztőségek „fogságba esésének” kedvezőtlen tendenciája megváltozzon. 

Az angol nyelvű előzetes összefoglaló itt érhető el.

 

Hírek

Indul az UNESCO Forum

Indul az UNESCO Forum

25/05/2020

A COVID-19 válság jelentős hatással volt a társadalmakra, megkérdőjelezve  mindazt, amit alapvető igazságnak gondoltunk. Tekintettel arra, hogy a világjárvány folyamatban van, és senki sem tudja, hogyan fog véget érni, annál inkább sürgető, hogy időt fordítsunk a gondolkodásra. Valóban, ezek az események új fényben mutatták be a világot, hangsúlyozva azt, hogy gondolkodnunk kell a jövőn. Ez az, amit az UNESCO - gondolat-laboratóriumként - tenni kíván: 

„Elképzelni a jövő világát” címmel online fórum-sorozatot indít az UNESCO azzal a céllal, hogy teret adjon mindazoknak, akik elindítják gondolatainkat. Az első fórum inspiráló női kutatókat, tudósokat szerepeltet, akiknek véleményét a válság idején nem hallhatták kellőképpen.