2020-04-06 10:50:00

UNESCO-ajánlás előkészítése a nyílt tudományról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében zajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet. A nyílt tudományról szóló globális konszenzus érdekében az ajánlás kidolgozása egy befogadó, átlátható konzultációs folyamaton alapul, amelyet a szervezet valamennyi ország és lehetséges érintett bevonásával igyekszik megvalósítani. A jelenlegi online konzultáció határideje: 2020. június 15.

A tervezett ajánlás várhatóan meghatározza majd a nyílt tudomány közös értékeit és alapelveit, valamint rámutat a nyílt hozáféréssel és nyílt adatokkal kapcsolatos olyan intézkedésekre, melyek célja, hogy az állampolgárok közelebb kerüljenek a tudományhoz.

 

A végleges szöveg elfogadásának tervezett időpontja az UNESCO Általános Általános Konferenciájának 2021-ben esedékes 41. ülésszaka.

 

Az ajánlás szövegének előkészítése érdekében az UNESCO online konzultációkat, regionális és tematikus egyeztetéseket szervez, valamint számos vitát bonyolít le a nyílt tudomány előnyeiről és kihívásairól az egész világon.

A jelenleg zajló online konzultációról a https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science/consultation oldalon érhető el bővebb információ, valamint a szervezet további kérdések esetén készséggel áll rendelkezésre a openscience@unesco.org e-mail címen.

A honlapon szereplő kérdőív kitöltésére kétféle módon van lehetőség:

  • surveymonkey kérdőív online kitöltése (https://www.surveymonkey.com/r/N958HFW);
  • a kérdőív pdf formátumban történő letöltése és a kitöltött kérdőív e-mailen történő megküldése az openscience@unesco.org címre.

Az UNESCO 2020.június 15-ig fogadja be a válaszokat.

Forrás: https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science/consultation 

Hírek

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

28/09/2020

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését.

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

22/09/2020

"A történelem során a kultúra képes volt kreatív válaszokat adni az adott időszak kihívásaira" - Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. A kultúrát  a fenntartható fejlődésért ható transzformatív erőként értelmező és bemutató összefoglalót készített az UNESCO. 

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

22/09/2020

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

15/09/2020

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.