2020-10-07 16:22:00

#TrashHack - hogy küzdhetünk a hulladékkal?

A takarítás világnapján, szeptember 19-én, az UNESCO kampányt indított, hogy a hulladék problémájának megismerésére és kezelésére, ezen keresztül pedig fenntarthatóságra ösztönözze a fiatalokat.

A világ jelenleg több mint 2 milliárd tonna hulladékot termel évente, amely megtölti óceánjainkat, beteríti az utcákat és a bolygó hatalmas területeit. A #TrashHack kampány cselekvésre buzdít, célja, hogy az abban aktívan részt vevő fiatalok felvegyék a harcot a hulladékkal és a pazarlással, megváltoztassa azt, ahogy a hulladékra gondolnak, és másokat is erre ösztönözzenek. 

A TrashHack kampány egyszerű cselekedeteket, bárki által megvalósítható ötleteket népszerűsít, amelyeket a résztvevők otthonukban, közvetlen környezetükben is meg tudnak valósítani - tiszteletben tartva a COVID-19 járvány következtében hozott biztonsági intézkedéseket. 

További információk a https://www.trashhack.org/ oldalon érhető el. 

 
 

 

 

Hírek

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

23/11/2020

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a nők elleni erőszak megszüntetéséről, majd 1999-ben november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította. A nőkkel szembeni erőszak akadályozza a befogadó és fenntartható társadalmak létrejöttét. Ezért helyezi előtérbe az UNESCO a nemek közötti egyenlőséget és az erőszakmentességet. 

A COVID-19 világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet, mindösszesen néhány nappal a lezárásokra irányuló intézkedések hatályba lépését követően a családon belüli erőszak bizonyos országokban 40%-kal emelkedett.

A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

17/11/2020

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 19-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

11/11/2020

A jövőműveltség (futures literacy) képessége egy egyetemesen hozzáférhető készség. Egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban megértsék azt, hogy a jövő milyen szerepet játszik tetteikben. Az UNESCO előrejelző funkciójának és gondolatlaboratórium szerepének megerősítése a szervezet prioritásai közé tartozik, melyhez szorosan illeszkedik a 2020. december 8-12. közötti magas szintű találkozó (High-Level Futures Literacy Summit) megszervezése a jövőműveltségről.