2021-12-15 15:21:00

Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság

A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság tizenhatodik ülésszaka 2021. december 13. és 18. között kerül megrendezésre, online. 

Punchi Nilame Meegaswatte, az UNESCO Srí Lankai Nemzeti Bizottságának főtitkára elnökli a találkozót, amelyen több száz résztvevő vesz részt, köztük a részes államok, nem kormányzati szervezetek, kulturális intézmények és más érdekeltek képviselői a világ minden tájáról. 

A bizottság értékeli az egyezmény jegyzékeire való felvétel céljából a részes államok által benyújtott jelöléseket, vizsgálja az időszaki jelentéseket és a 2003-as Egyezmény listázási mechanizmusainak reformját.

Az ülést online lehet követni az UNESCO központi honlapján: http://webcast.unesco.org/events/2021-12-16COM/

Az ülésen felvett új elemek listája itt érhető el: https://ich.unesco.org/en/lists

További információk: https://ich.unesco.org/en/

A Szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt 2003-ban fogadta el az UNESCO közgyűlése, és 2020 nyaráig 180 állam csatlakozott hozzá. Az egyezmény célja az élő közösségi gyakorlatok megőrzése, a kulturális sokszínűség kölcsönös elismerése, valamint a nem tárgyiasult és gyakran kihalással fenyegetett kifejezési formák jelentőségének tudatosítása, az ilyen örökség-elemek védelme.  Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény két döntéshozó szerve a kétévente ülésező Részes Államok Közgyűlése és az évente ülésező Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság, melynek 24 tagját a Közgyűlés választja. Magyarországot a Közgyűlés 2006-ban, majd 2014-ben is a Kormányközi Bizottság tagjai közé választotta, mely tagság négy évre szólt. Magyarország jelenleg nem tagja a testületnek.  

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.