Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés
2020-10-12 09:43:00

Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés

2020. október 16-án rendezi meg a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Libre Art Magyarország Egyesület első közös online konferenciáját Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés és amit erről az akadémiai szféra gondol címmel.

 

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését. Ehhez kapcsolódóan szervez online konferenciát 2020. október 16-án a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke és a Libre Art Magyarország Egyesület.

 

A kiemelt figyelmet azért tartják fontosnak, mert ez az alkalom lehetőséget kínál arra, hogy az információhoz való hozzáférés kérdéskörének legfrissebb problémáiról szakmai párbeszédek induljanak. A tudományos tanácskozás reggel 10 órakor kezdődik, és két témakört érint. Az egyik a nyilvános tudástárak és adatbázisok előállításának és használatának etikai és jogi kérdéseivel foglalkozik, a másik a nyilvános tartalmakat előállítók és az akadémiai szféra együttműködésének lehetőségeit tárgyalja. Mindkét témakörben két rövidebb, 15-15 perces vitaindító előadást terveznek, amelyekhez kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. A meghívott vendégek a téma szakértői és tudománynépszerűsítéssel is foglalkozó egyetemi oktatók.

 

Az online konferencia helyszíne: az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Facebook-oldala. A konferencia anyagát rögzítik, így a későbbiekben is elérhetővé teszik.

 

Program:

 

10:00 A tudománynépszerűsítés új módjai. A nyilvános tartalmak és az egyetemi/akadémiai szféra hatékony együttműködései

Vitaindító: Fábri György, Varga Máté

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Fábri György, Zsiros László Róbert, Varga Máté, Sándor Klára

11:30 Nyilvános tudástárak, adatbázisok. A szabad információelőállítás etikai, jogi kérdései

Vitaindító: Szervác Attila, Moldován István

A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői: Szervác Attila, Moldován István, Tamási Miklós, Székely Iván, Z. Karvalics László

 

Hírek

A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

17/11/2020

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 19-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

11/11/2020

A jövőműveltség (futures literacy) képessége egy egyetemesen hozzáférhető készség. Egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban megértsék azt, hogy a jövő milyen szerepet játszik tetteikben. Az UNESCO előrejelző funkciójának és gondolatlaboratórium szerepének megerősítése a szervezet prioritásai közé tartozik, melyhez szorosan illeszkedik a 2020. december 8-12. közötti magas szintű találkozó (High-Level Futures Literacy Summit) megszervezése a jövőműveltségről.

2020. október 16-i online konferenciánk videói

27/10/2020

2020. október 16-án rendezte meg a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Libre Art Magyarország Egyesület első közös online konferenciáját Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés és amit erről az akadémiai szféra gondol címmel. Az esemény társszervezője volt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága is.