Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés
2020-10-12 09:43:00

Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés

2020. október 16-án rendezi meg a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Libre Art Magyarország Egyesület első közös online konferenciáját Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés és amit erről az akadémiai szféra gondol címmel.

 

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését. Ehhez kapcsolódóan szervez online konferenciát 2020. október 16-án a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke és a Libre Art Magyarország Egyesület.

 

A kiemelt figyelmet azért tartják fontosnak, mert ez az alkalom lehetőséget kínál arra, hogy az információhoz való hozzáférés kérdéskörének legfrissebb problémáiról szakmai párbeszédek induljanak. A tudományos tanácskozás reggel 10 órakor kezdődik, és két témakört érint. Az egyik a nyilvános tudástárak és adatbázisok előállításának és használatának etikai és jogi kérdéseivel foglalkozik, a másik a nyilvános tartalmakat előállítók és az akadémiai szféra együttműködésének lehetőségeit tárgyalja. Mindkét témakörben két rövidebb, 15-15 perces vitaindító előadást terveznek, amelyekhez kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. A meghívott vendégek a téma szakértői és tudománynépszerűsítéssel is foglalkozó egyetemi oktatók.

 

Az online konferencia helyszíne: az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Facebook-oldala. A konferencia anyagát rögzítik, így a későbbiekben is elérhetővé teszik.

 

Program:

 

10:00 A tudománynépszerűsítés új módjai. A nyilvános tartalmak és az egyetemi/akadémiai szféra hatékony együttműködései

Vitaindító: Fábri György, Varga Máté

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Fábri György, Zsiros László Róbert, Varga Máté, Sándor Klára

11:30 Nyilvános tudástárak, adatbázisok. A szabad információelőállítás etikai, jogi kérdései

Vitaindító: Szervác Attila, Moldován István

A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői: Szervác Attila, Moldován István, Tamási Miklós, Székely Iván, Z. Karvalics László

 

Hírek

Elhunyt Hámori József

4/05/2021

Életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, volt miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság korábbi elnöke.

IMPROVISART Balázs János improvizációs szólóestje

IMPROVISART Balázs János improvizációs szólóestje

21/04/2021

A 2020-2021-es biennium során Szenes Hanna (1921-1944) költőnő, a zsidó ellenállás hőse, valamint Cziffra György (1921-1994) zongoraművész születésének 100. évfordulójára (2021) emlékezünk az UNESCO-val közösen.

Az évfordulós eseménysorozat részeként 2021. április 25-én 19:00 órától díjtalanul megtekinthető Balázs János improvizációs szólóestje online formában.

Villanyjazznap 2021-ben is

Villanyjazznap 2021-ben is

20/04/2021

A hazai kezdeményezésű Jazznap-hu, a nemzetközi jazznap megünneplésére ingyenesen rendezett események sora a virtuális („villany”) térbe kényszerül, ahogy tavaly is csak online volt megtartható. A hét évvel ezelőtti induláskor meghatározott eredeti célját azonban így is megpróbálja teljesíteni, új közönséget igyekszik szerezni a műfajnak az NKA támogatásával. Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett (TBA), valamint az elsőrangú fővárosi jazzhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban, és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendez koncerteket az online közönségnek április 30-án, és a jazznapot megelőző két napon, 28-29-én.