2020-04-24 11:04:00

ResiliArt - mert a művészet ellenállóvá tesz

Összehangolt és globális erőfeszítésekre van szükségünk a művészek támogatása és a kultúrához való hozzáférés mindenki számára történő biztosításáért, e célok elérése érdekében az UNESCO globális mozgalmat indít ResiliArt néven.

Az új koronavírus által kiváltott egészségügyi válság recesszióba sodorta a globális gazdaságot, mely 2020. során 1 milliárd dollárba kerül (UNCTAD) globális gazdaság számára. Míg világszerte több milliárd ember fordul a kultúrához vigaszért és kapcsolatokért, a COVID-19 hatása nem kímélte a kulturális ágazatot. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek több mint 89% -a bezárt, veszélyeztetve helyi közösségek és kulturális szakemberek megélhetését. A kulturális intézmények és létesítmények, köztük múzeumok, színházak és mozik millió dolláros bevételt veszítenek nap mint nap, és sokuknak el kellett bocsátania munkatársakat is. Művészek a világ minden táján, akiknek többségét már a világjárvány előtt részmunkaidőben, informális alapon vagy bizonytalan, kétes szerződésekkel foglalkoztattak, most megélhetési problémákkal szembesülnek.

Ma kulturális veszélyhelyzetet tapasztalunk.

Ezért indította el az UNESCO ResiliArt elnevezésű globális mozgalmát, melynek célja az összehangolt globális cselekvés.

A ResiliArt rávilágít a kreatív iparágak jelenlegi, válság sújtotta helyzetére kulcsfontosságú iparági szakemberekkel történő párbeszéddel, miközben gyűjti a - mind befutott, mind feltörekvő - művészek tapasztalatait a közösségi médiában. Ezekkel együttesen felhívja a figyelmet a COVID-19-nek az ágazat egészére, messze hatóan kiterjedő következményeire, és célja a művészek támogatása a válság alatt és azt követően. 

Nyitó párbeszéd – 2020. április 15.

A ResiliArt párbeszédek nyitó eseményére 2020. április 15-én, a művészet világnapján került sor a CISAC  - International Confederation of Societies of Authors and Composers (Szerzők és Zeneszerzők Társaságainak Nemzetközi Szövetsége) szervezettel együttműködésben.

Az esemény, melyet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója nyitott meg, négy fő témát járt körül:

1) A jelenlegi intézkedések eredményeként a művészeket érintő korlátozások;

2) az egészségügyi krízis jelenlegi és jövőbeli pénzügyi következményei a kreatív szakmák számára;

3) kormányok, nemzetközi szervezetek és a magánszektor által bevezethető intézkedések a művészek támogatása érdekében, a válság alatt és után;

4) hogyan lehet olyan kulturális politikákat és finanszírozási modelleket kidolgozni, amelyek megfelelően reagálnak a válságokra: a művészek státusának kérdése különös aggodalomra adhat okot, figyelembe véve az online ingyenesen elérhető kulturális tartalom növekvő mennyiségét és azt hogy a kulturális szakemberek nagy része informális foglalkoztatott.  

A virtuális találkozó felvételről ITT tekinthető meg. 

A kulturális iparág szakembereit arra ösztönzik, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és ismételjék meg a ResiliArt sorozatot a saját régiójukban és tematikus fókuszukban, a nyilvánosan elérhető iránymutatások követésével. 

További információk

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.