2020-04-24 11:04:00

ResiliArt - mert a művészet ellenállóvá tesz

Összehangolt és globális erőfeszítésekre van szükségünk a művészek támogatása és a kultúrához való hozzáférés mindenki számára történő biztosításáért, e célok elérése érdekében az UNESCO globális mozgalmat indít ResiliArt néven.

Az új koronavírus által kiváltott egészségügyi válság recesszióba sodorta a globális gazdaságot, mely 2020. során 1 milliárd dollárba kerül (UNCTAD) globális gazdaság számára. Míg világszerte több milliárd ember fordul a kultúrához vigaszért és kapcsolatokért, a COVID-19 hatása nem kímélte a kulturális ágazatot. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek több mint 89% -a bezárt, veszélyeztetve helyi közösségek és kulturális szakemberek megélhetését. A kulturális intézmények és létesítmények, köztük múzeumok, színházak és mozik millió dolláros bevételt veszítenek nap mint nap, és sokuknak el kellett bocsátania munkatársakat is. Művészek a világ minden táján, akiknek többségét már a világjárvány előtt részmunkaidőben, informális alapon vagy bizonytalan, kétes szerződésekkel foglalkoztattak, most megélhetési problémákkal szembesülnek.

Ma kulturális veszélyhelyzetet tapasztalunk.

Ezért indította el az UNESCO ResiliArt elnevezésű globális mozgalmát, melynek célja az összehangolt globális cselekvés.

A ResiliArt rávilágít a kreatív iparágak jelenlegi, válság sújtotta helyzetére kulcsfontosságú iparági szakemberekkel történő párbeszéddel, miközben gyűjti a - mind befutott, mind feltörekvő - művészek tapasztalatait a közösségi médiában. Ezekkel együttesen felhívja a figyelmet a COVID-19-nek az ágazat egészére, messze hatóan kiterjedő következményeire, és célja a művészek támogatása a válság alatt és azt követően. 

Nyitó párbeszéd – 2020. április 15.

A ResiliArt párbeszédek nyitó eseményére 2020. április 15-én, a művészet világnapján került sor a CISAC  - International Confederation of Societies of Authors and Composers (Szerzők és Zeneszerzők Társaságainak Nemzetközi Szövetsége) szervezettel együttműködésben.

Az esemény, melyet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója nyitott meg, négy fő témát járt körül:

1) A jelenlegi intézkedések eredményeként a művészeket érintő korlátozások;

2) az egészségügyi krízis jelenlegi és jövőbeli pénzügyi következményei a kreatív szakmák számára;

3) kormányok, nemzetközi szervezetek és a magánszektor által bevezethető intézkedések a művészek támogatása érdekében, a válság alatt és után;

4) hogyan lehet olyan kulturális politikákat és finanszírozási modelleket kidolgozni, amelyek megfelelően reagálnak a válságokra: a művészek státusának kérdése különös aggodalomra adhat okot, figyelembe véve az online ingyenesen elérhető kulturális tartalom növekvő mennyiségét és azt hogy a kulturális szakemberek nagy része informális foglalkoztatott.  

A virtuális találkozó felvételről ITT tekinthető meg. 

A kulturális iparág szakembereit arra ösztönzik, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és ismételjék meg a ResiliArt sorozatot a saját régiójukban és tematikus fókuszukban, a nyilvánosan elérhető iránymutatások követésével. 

További információk

Hírek

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

28/09/2020

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését.

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

22/09/2020

"A történelem során a kultúra képes volt kreatív válaszokat adni az adott időszak kihívásaira" - Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. A kultúrát  a fenntartható fejlődésért ható transzformatív erőként értelmező és bemutató összefoglalót készített az UNESCO. 

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

22/09/2020

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

15/09/2020

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.