Nemzetközi workshop a Logika világnapján
2021-01-22 09:34:00

Nemzetközi workshop a Logika világnapján

2019. január 14-én matematika, filozófia, informatika, mérnöki tudományok, közgazdaságtan és kognitív tudományok területén tevékenykedő egyetemek, kutatóintézetek, alapítványok és egyesületek kezdeményezéseként ünnepelték meg világszerte az első logikai világnapot. Ezeknek a hálózatoknak a megléte és elkötelezettsége a világnap évi rendszerességgel történő megünneplésére jelentette az alapját az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében rendezett 40. ülésszakán hozott döntésének, mely szerint a tavalyi esztendőtől a szervezet a Filozófia és Humántudományok Nemzetközi Tanácsával (CIPSH) együttműködésben január 14-t a Logika világnapjává nyilvánítja. 

 

Hazai szervezésű nemzetközi workshop a logika világnapja alkalmából

 
A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Halmazelmélet, Logika és Topológia Osztálya, valamint az Eötvös Lorand Tudományegyetem Logikai Tanszéke 2021. január 14-én workshopot szervezett a világnap megünneplése alkalmából. A harmadik hazai szervezésű eseményt a COVID-19 világjárványra tekintettel online formában szervezték meg, amely lehetőséget teremtett arra, hogy az előadók és a részvevők a világ minden tájáról "érkezzenek". Az esemény nagy sikert aratott a logikával kapcsolatos kutatási területek széles skáláját érintő lenyűgöző beszélgetéseknek köszönhetően.
Az esemény programja, valamint a korábbi eseményekről szóló információk itt érhetőek el.

 

A logika világnapjáról általában

 

Az UNESCO 2019.évi döntésében arra bíztatja a tagállamokat, hogy  minden évben ünnepeljék meg a logika nemzetközi napját hazai rendezvények szervezésével az érintett kormányzati és nem-kormányzati, állami és magánintézmények úgymint iskolák, egyetemek, kutatóintézetek, filozófiai és tudományos egyesületek és egyéb testületek aktív részvételével. A logika mint a racionális és kritikai gondolkodást ösztönző tudományág, kiemelkedően fontos az emberi tudás, a tudomány és a technológia fejlődéséhez. A világnap megünneplése hozzájárulhat a béke, a párbeszéd és a kölcsönös megértés kultúrájának előmozdításához is, amely az oktatás és a tudomány fejlődésén alapul.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében egyebek mellett rávilágított a logika és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatra, melynek aktualitását a mesterséges intelligencia etikájáról szóló, előkészítés alatt álló első globális normatív eszköz jelenlegi kidolgozása adja.
„A mesterséges intelligencia, amelynek példa nélküli fejlődése technológiai, sőt antropológiai forradalmat jelent, maga is logikai gondolkodásra épül. A mesterséges intelligencia etikájáról szóló első globális normatív eszköz kidolgozásával az UNESCO vállalta, hogy megteremti az etikai kereteit ennek az innovatív logikai terméknek."

 

További információk a logika világnapjáról itt érhetőek el.

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.