Nemzetközi workshop a Logika világnapján
2021-01-22 09:34:00

Nemzetközi workshop a Logika világnapján

2019. január 14-én matematika, filozófia, informatika, mérnöki tudományok, közgazdaságtan és kognitív tudományok területén tevékenykedő egyetemek, kutatóintézetek, alapítványok és egyesületek kezdeményezéseként ünnepelték meg világszerte az első logikai világnapot. Ezeknek a hálózatoknak a megléte és elkötelezettsége a világnap évi rendszerességgel történő megünneplésére jelentette az alapját az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében rendezett 40. ülésszakán hozott döntésének, mely szerint a tavalyi esztendőtől a szervezet a Filozófia és Humántudományok Nemzetközi Tanácsával (CIPSH) együttműködésben január 14-t a Logika világnapjává nyilvánítja. 

 

Hazai szervezésű nemzetközi workshop a logika világnapja alkalmából

 
A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Halmazelmélet, Logika és Topológia Osztálya, valamint az Eötvös Lorand Tudományegyetem Logikai Tanszéke 2021. január 14-én workshopot szervezett a világnap megünneplése alkalmából. A harmadik hazai szervezésű eseményt a COVID-19 világjárványra tekintettel online formában szervezték meg, amely lehetőséget teremtett arra, hogy az előadók és a részvevők a világ minden tájáról "érkezzenek". Az esemény nagy sikert aratott a logikával kapcsolatos kutatási területek széles skáláját érintő lenyűgöző beszélgetéseknek köszönhetően.
Az esemény programja, valamint a korábbi eseményekről szóló információk itt érhetőek el.

 

A logika világnapjáról általában

 

Az UNESCO 2019.évi döntésében arra bíztatja a tagállamokat, hogy  minden évben ünnepeljék meg a logika nemzetközi napját hazai rendezvények szervezésével az érintett kormányzati és nem-kormányzati, állami és magánintézmények úgymint iskolák, egyetemek, kutatóintézetek, filozófiai és tudományos egyesületek és egyéb testületek aktív részvételével. A logika mint a racionális és kritikai gondolkodást ösztönző tudományág, kiemelkedően fontos az emberi tudás, a tudomány és a technológia fejlődéséhez. A világnap megünneplése hozzájárulhat a béke, a párbeszéd és a kölcsönös megértés kultúrájának előmozdításához is, amely az oktatás és a tudomány fejlődésén alapul.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében egyebek mellett rávilágított a logika és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatra, melynek aktualitását a mesterséges intelligencia etikájáról szóló, előkészítés alatt álló első globális normatív eszköz jelenlegi kidolgozása adja.
„A mesterséges intelligencia, amelynek példa nélküli fejlődése technológiai, sőt antropológiai forradalmat jelent, maga is logikai gondolkodásra épül. A mesterséges intelligencia etikájáról szóló első globális normatív eszköz kidolgozásával az UNESCO vállalta, hogy megteremti az etikai kereteit ennek az innovatív logikai terméknek."

 

További információk a logika világnapjáról itt érhetőek el.

Hírek

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

17/02/2021

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében minden évben március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Matematika a jobb világért. A nemzetközi nap hivatalos honlapjához (https://www.idm314.org/) hasonlóan az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság is arra biztatja a matematikával foglalkozó hazai testületeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi nap megünnepléséhez és regisztrálják eseményüket a hivatalos honlapon. Az iskolákra kiemelt célcsoportként tekint az UNESCO, így bízunk abban, hogy a hazai iskolák is szerepet vállalnak a matematika népszerűsítésében.

Február 21. - az anyanyelv nemzetközi napja

Február 21. - az anyanyelv nemzetközi napja

15/02/2021

Minden év február 21-én az UNESCO az anyanyelv nemzetközi napját ünnepli. A kulturális és nyelvi sokszínűség kiemelten fontos a fenntartható társadalmakhoz. A békére vonatkozó megbízatása keretein belül azon dolgozik, hogy megőrizze a kultúrák és nyelvek különbözőségét, melyek segítik a toleranciát és a mások iránti tiszteletet.

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

1/02/2021

2021. február 13-án tizedik alkalommal ünnepeljük világszerte a Rádió világnapját. Az idei esztendő témája: Új világ, új rádió.  A világnap alkalmából az UNESCO arra bíztatja a rádióállomásokat szerte a világban, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz. 2021-ben a világnap tizedik alkalommal történő megszervezése mellett a rádió 110 éves történetét is ünnepeljük.