Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja
2020-05-22 10:26:00

Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „A megoldásaink a természetben vannak.” 

A nemzetközi nap alkalmából közzétett világnapi üzenetében Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója kiemelte,hogy:

„Minden év május végén-június elején az UNESCO három olyan nagyobb nemzetközi napot ünnepel, amelyek fontos lehetőséget kínálnak a klímaváltozás három alappillérének – a biodiverzitás, a környezetvédelem és az óceánok – együttes figyelembevételére.  Ebben az esztendőben, amikor a világ sok héten keresztül egy példátlan világjárvánnyal küzd, ezek a napok alkalmat adnak arra, hogy mégegyszer emlékeztessenek minket: csak átfogó és ambiciózus megközelítéssel tudunk ökológiailag fenntarthatóbb jövőt építeni. E három pillér közül kétségkívül a biológiai sokféleség az, amelyikről a legtöbbet beszéltek az elmúlt hetek széleskörű bezártsága idején. A privátszférába történő visszaszorulás, valamint a nyilvános helyek kiürülése átmenetileg kevésbé láthatóvá tette az emberek és más fajok közötti térmegosztást."

A főigazgatói üzenet teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Az UNESCO Ember és bioszféra program keretében a nemzetközi nap alkalmából előre rögzített szakértői panelbeszélgetéseket tesz közzé a szervezet a biodiverzitás és a COVID-19 világjárvány kapcsán felmerülő kérdésekről, kihívásokról.

A panelbeszélgetések videói az UNESCO tematikus aloldalán érhetőek el.
 
A nemzetközi naphoz kapcsolódóan a Le Figaro exkluzív interjút készített Audrey Azoulay főigazgató asszonnyal és Jane Goodall primatológussal. A beszélgetés egyik fontos üzenete, hogy a kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben sem szabad megfeledkeznünk bolygónk növény- és állatvilágának védelméről.
 
Jane Goodall primatológus és Audrey Azoulay UNESCO-főigazgató Forrás: https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis 
 
Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis linken.

További információk: https://en.unesco.org/commemorations/biodiversityday 

Hírek

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

28/09/2020

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését.

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

22/09/2020

"A történelem során a kultúra képes volt kreatív válaszokat adni az adott időszak kihívásaira" - Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. A kultúrát  a fenntartható fejlődésért ható transzformatív erőként értelmező és bemutató összefoglalót készített az UNESCO. 

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

22/09/2020

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

15/09/2020

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.