Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja
2020-05-22 10:26:00

Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „A megoldásaink a természetben vannak.” 

A nemzetközi nap alkalmából közzétett világnapi üzenetében Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója kiemelte,hogy:

„Minden év május végén-június elején az UNESCO három olyan nagyobb nemzetközi napot ünnepel, amelyek fontos lehetőséget kínálnak a klímaváltozás három alappillérének – a biodiverzitás, a környezetvédelem és az óceánok – együttes figyelembevételére.  Ebben az esztendőben, amikor a világ sok héten keresztül egy példátlan világjárvánnyal küzd, ezek a napok alkalmat adnak arra, hogy mégegyszer emlékeztessenek minket: csak átfogó és ambiciózus megközelítéssel tudunk ökológiailag fenntarthatóbb jövőt építeni. E három pillér közül kétségkívül a biológiai sokféleség az, amelyikről a legtöbbet beszéltek az elmúlt hetek széleskörű bezártsága idején. A privátszférába történő visszaszorulás, valamint a nyilvános helyek kiürülése átmenetileg kevésbé láthatóvá tette az emberek és más fajok közötti térmegosztást."

A főigazgatói üzenet teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Az UNESCO Ember és bioszféra program keretében a nemzetközi nap alkalmából előre rögzített szakértői panelbeszélgetéseket tesz közzé a szervezet a biodiverzitás és a COVID-19 világjárvány kapcsán felmerülő kérdésekről, kihívásokról.

A panelbeszélgetések videói az UNESCO tematikus aloldalán érhetőek el.
 
A nemzetközi naphoz kapcsolódóan a Le Figaro exkluzív interjút készített Audrey Azoulay főigazgató asszonnyal és Jane Goodall primatológussal. A beszélgetés egyik fontos üzenete, hogy a kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben sem szabad megfeledkeznünk bolygónk növény- és állatvilágának védelméről.
 
Jane Goodall primatológus és Audrey Azoulay UNESCO-főigazgató Forrás: https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis 
 
Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis linken.

További információk: https://en.unesco.org/commemorations/biodiversityday 

Hírek

Megjelent az idei Oktatási Monitoring Jelentés

Megjelent az idei Oktatási Monitoring Jelentés

3/07/2020

Megjelent a GEM Report 2020-as globális oktatási monitoring jelentés, melynek címe Befogadás és oktatás: a minden mindent jelent. A kiadvány arra azokat a társadalmi, gazdasági és kulturális mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok és felnőttek diszkriminációját okozzák, távol tartva őket az oktatástól vagy a rendszeren belül hátrányos helyzetbe hozva őket. 

Kultúra és COVID-19: hatás és válasz

Kultúra és COVID-19: hatás és válasz

15/06/2020

A COVID-19 világjárvány kulturális ágazatra gyakorolt mély hatásainak bemutatására, megismertetésére az UNESCO hetente új számmal jelentkező kiadványt indított „Kultúra és Covid-19: hatás- és válaszkövető” („Culture & COVID-19: Impact and Response Tracker”) címmel, hogy áttekintést nyújtson a gyorsan változó helyzetről. 

GEM Report 2020

GEM Report 2020

10/06/2020

Június 23-án hozzák nyilvánosságra a GEM Report 2020-as globális oktatási monitoring jelentését, mely arra hívja fel az országokat, hogy összpontosítsanak a lemaradókra és segítsék a befogadást az oktatásban - ez különösen fontos üzenet azok számára, akik a Covid-19 érkezését követően most építik újra iskolarendszerüket.