Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja
2020-05-22 10:26:00

Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „A megoldásaink a természetben vannak.” 

A nemzetközi nap alkalmából közzétett világnapi üzenetében Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója kiemelte,hogy:

„Minden év május végén-június elején az UNESCO három olyan nagyobb nemzetközi napot ünnepel, amelyek fontos lehetőséget kínálnak a klímaváltozás három alappillérének – a biodiverzitás, a környezetvédelem és az óceánok – együttes figyelembevételére.  Ebben az esztendőben, amikor a világ sok héten keresztül egy példátlan világjárvánnyal küzd, ezek a napok alkalmat adnak arra, hogy mégegyszer emlékeztessenek minket: csak átfogó és ambiciózus megközelítéssel tudunk ökológiailag fenntarthatóbb jövőt építeni. E három pillér közül kétségkívül a biológiai sokféleség az, amelyikről a legtöbbet beszéltek az elmúlt hetek széleskörű bezártsága idején. A privátszférába történő visszaszorulás, valamint a nyilvános helyek kiürülése átmenetileg kevésbé láthatóvá tette az emberek és más fajok közötti térmegosztást."

A főigazgatói üzenet teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Az UNESCO Ember és bioszféra program keretében a nemzetközi nap alkalmából előre rögzített szakértői panelbeszélgetéseket tesz közzé a szervezet a biodiverzitás és a COVID-19 világjárvány kapcsán felmerülő kérdésekről, kihívásokról.

A panelbeszélgetések videói az UNESCO tematikus aloldalán érhetőek el.
 
A nemzetközi naphoz kapcsolódóan a Le Figaro exkluzív interjút készített Audrey Azoulay főigazgató asszonnyal és Jane Goodall primatológussal. A beszélgetés egyik fontos üzenete, hogy a kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben sem szabad megfeledkeznünk bolygónk növény- és állatvilágának védelméről.
 
Jane Goodall primatológus és Audrey Azoulay UNESCO-főigazgató Forrás: https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis 
 
Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis linken.

További információk: https://en.unesco.org/commemorations/biodiversityday 

Hírek

Az UNESCO fennállásának 75. évfordulója

15/06/2021

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án 37 állam írta alá Londonban. A szervezet Alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba Párizsban, miután 20 állam ratifikálta.

Az UNESCO 2021. évi tudományról szóló jelentése

Az UNESCO 2021. évi tudományról szóló jelentése

14/06/2021

Az UNESCO ötévente teszi közzé a tudományról szóló jelentését, amelyben beszámol a tudományirányításban megfigyelhető trendekről. Az 52 ország 70 szerzője által írt idén közzétett kiadvány összesíti a kiadásokra, a humánerőforrásra, a tudományos publikációkra és a szabadalmakra vonatkozó adatokat. A Versenyfutás az idővel az intelligensebb fejlődésért (The Race against Time for Smarter Development) című jelentés nyomon követi az előrelépést az ENSZ által elfogadott, 2030-ig megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé, valamint a negyedik ipari forradalom gyors előrehaladását. Mindemellett megismerhetjük a COVID-19 világjárvány globális kutatásra és innovációra gyakorolt hatásait is.

Június 5. Környezetvédelmi világnap

2/06/2021

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

16/05/2021

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.