Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen
2022-08-10 07:47:00

Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk júliusi fordulója a szárazság és az elsivatagosodás elleni harc nemzetközi napjához (június 17.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István készítette Életben maradni címmel.

Az augusztusi forduló témáját a közelgő Víz világhete (augusztus 23. - szeptember 1.) adja, melyről írásunkban bővebb információk olvashatóak.

A szárazság és az elsivatagosodás elleni harc nemzetközi napja arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az elsivatagosodás és a szárazság egy globális mértékben jelentkező probléma, mivel azok a világ valamennyi régióját érintik és a nemzetközi közösség együttes fellépésére van szükség, különösen Afrikában.

 

A Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk júliusi fordulójának második helyezettje Herendy Adrienn Száraz tónak nedves partján című fényképe, mely a Bükki Nemzeti Park területén készült.
 
 
A nemzetközi nap idei témája a „Törjünk ki együtt a szárazságból!" volt, amely jelmondat azt kívánja előtérbe helyezni, hogy korai cselekvésre van szükség az emberiség és a bolygó ökoszisztémáira gyakorolt katasztrofális következmények elkerülésre érdekében. 
 
 
A Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk világnaphoz kapcsolódó fordulójának harmadik helyezettje Gaál Zoltán Péter a Színjátszó szárazság című fotójával, amelyet a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban készített.
 
 
A fotópályázat augusztusi fordulója a közelgő Víz világhetéhez kapcsolódik. A pályázók 2022. augusztus 20-ig (23:59-ig) küldhetik be a témához kapcsolódó alkotásaikat. A pályázati feltételekről részletesebben a https://varazslatosmagyarorszag.hu/palyazat/718 oldalon olvashatnak.
 

A víz világhete

A világhét a globális vízügyi kérdések legfontosabb éves rendezvénye, amelyet 1991 óta a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet (Stockholm International Water Institute) szervez minden évben.
 
Az idei esztendőben augusztus 23. - szeptember 1. között megrendezett esemény legfontosabb programjait online is közvetítik. A 2022-es év központi témája: 
 
Látni a láthatatlant: A víz értéke
 
Az UNESCO Kormányközi Hidrológiai Programja számos esemény házigazdája a világhétre tervezett programsorozat keretein belül. A programsorozat részletes menetrendje a világhét központi honlapján olvasható.
 

 

 

 

 

 

Hírek

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.