2020-04-21 10:26:00

Közös nyilatkozat az újságírók biztonságáról

Az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok (Groups of Friends on the Safety of Journalists – tagjai: UNESCO/Párizs, ENSZ/New York és Genf, EBESZ/Bécs) 2020. április 14-én közös nyilatkozatot tettek közzé az újságírók biztonságáról és az információkhoz való hozzáférésről a COVID-19 világjárvány idején.

Ez az első alkalom, hogy a Baráti Csoportok közös nyilatkozatot adnak ki, összhangban a multilateralizmus szellemével, mely immár 75 éve az ENSZ alapja.

Az Ausztria, Franciaország, Görögország, Litvánia és Svédország mint a fenti csoportok elnökei és alelnökei, valamint 36 további aláíró ország által kiadott nyilatkozat egyebek között a következőket mondja:

 

„A COVID-19 világjárványra tekintettel az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok alulírott elnökei és tagjai az újságírók védelmére és a médiában dolgozók biztonságára, a szabad és független média oltalmazására, valamint az online és offline információkhoz való akadálytalan hozzáférés biztosítására szólít fel valamennyi országot.
 
A szabad, független és pluralista média nélkülözhetetlen szerepet játszik a nyilvánosság tájékoztatásában a jelenleg zajló COVID-19 válság idején. Mindenkinek joga van az érthető, hozzáférhető, aktuális és megbízható információhoz az egészségüket veszélyeztető COVID-19 jellegéről és szintjéről, lehetővé téve számukra a bizonyítékokon alapuló iránymutatások követését biztonságuk megőrzése érdekében.
 
A közegészségügynek szüksége van a társadalom bizalmára. A bizalom elengedhetetlen a nagyközönség megfelelő támogatásának és egyetértésének megszerzéséhez a kormányok vírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit illetően.
 
A bizalom nem érhető el a szabad média által nyújtott és garantált átláthatóság és elszámoltathatóság nélkül. Másfelől a szabad és független médiának fontos szerepe van a dezinformáció visszaszorításában azáltal, hogy hozzáférést biztosít a hiteles, tényeken alapuló és ellenőrzött információkhoz. Ebben az összefüggésben elengedhetetlen, hogy a kormányok és magánszervezetek kezeljék a dezinformációt, elsőként azzal, hogy megbízható információt szolgáltatnak.”
 
A teljes nyilatkozat angol nyelven itt érhető el.

 

További információk: https://en.unesco.org/news/groups-friends-safetyprotection-journalists-publish-joint-statement-safety-journalists-and 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.