2020-04-21 10:26:00

Közös nyilatkozat az újságírók biztonságáról

Az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok (Groups of Friends on the Safety of Journalists – tagjai: UNESCO/Párizs, ENSZ/New York és Genf, EBESZ/Bécs) 2020. április 14-én közös nyilatkozatot tettek közzé az újságírók biztonságáról és az információkhoz való hozzáférésről a COVID-19 világjárvány idején.

Ez az első alkalom, hogy a Baráti Csoportok közös nyilatkozatot adnak ki, összhangban a multilateralizmus szellemével, mely immár 75 éve az ENSZ alapja.

Az Ausztria, Franciaország, Görögország, Litvánia és Svédország mint a fenti csoportok elnökei és alelnökei, valamint 36 további aláíró ország által kiadott nyilatkozat egyebek között a következőket mondja:

 

„A COVID-19 világjárványra tekintettel az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok alulírott elnökei és tagjai az újságírók védelmére és a médiában dolgozók biztonságára, a szabad és független média oltalmazására, valamint az online és offline információkhoz való akadálytalan hozzáférés biztosítására szólít fel valamennyi országot.
 
A szabad, független és pluralista média nélkülözhetetlen szerepet játszik a nyilvánosság tájékoztatásában a jelenleg zajló COVID-19 válság idején. Mindenkinek joga van az érthető, hozzáférhető, aktuális és megbízható információhoz az egészségüket veszélyeztető COVID-19 jellegéről és szintjéről, lehetővé téve számukra a bizonyítékokon alapuló iránymutatások követését biztonságuk megőrzése érdekében.
 
A közegészségügynek szüksége van a társadalom bizalmára. A bizalom elengedhetetlen a nagyközönség megfelelő támogatásának és egyetértésének megszerzéséhez a kormányok vírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit illetően.
 
A bizalom nem érhető el a szabad média által nyújtott és garantált átláthatóság és elszámoltathatóság nélkül. Másfelől a szabad és független médiának fontos szerepe van a dezinformáció visszaszorításában azáltal, hogy hozzáférést biztosít a hiteles, tényeken alapuló és ellenőrzött információkhoz. Ebben az összefüggésben elengedhetetlen, hogy a kormányok és magánszervezetek kezeljék a dezinformációt, elsőként azzal, hogy megbízható információt szolgáltatnak.”
 
A teljes nyilatkozat angol nyelven itt érhető el.

 

További információk: https://en.unesco.org/news/groups-friends-safetyprotection-journalists-publish-joint-statement-safety-journalists-and 

Hírek

Indul az UNESCO Forum

Indul az UNESCO Forum

25/05/2020

A COVID-19 válság jelentős hatással volt a társadalmakra, megkérdőjelezve  mindazt, amit alapvető igazságnak gondoltunk. Tekintettel arra, hogy a világjárvány folyamatban van, és senki sem tudja, hogyan fog véget érni, annál inkább sürgető, hogy időt fordítsunk a gondolkodásra. Valóban, ezek az események új fényben mutatták be a világot, hangsúlyozva azt, hogy gondolkodnunk kell a jövőn. Ez az, amit az UNESCO - gondolat-laboratóriumként - tenni kíván: 

„Elképzelni a jövő világát” címmel online fórum-sorozatot indít az UNESCO azzal a céllal, hogy teret adjon mindazoknak, akik elindítják gondolatainkat. Az első fórum inspiráló női kutatókat, tudósokat szerepeltet, akiknek véleményét a válság idején nem hallhatták kellőképpen.