Környezetvédelmi világnap (június 5.)
2023-06-05 08:32:00

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája: Megoldások a műanyagszennyezésre (Solutions to plastic pollution).

 

 

A 2023-as környezetvédelmi világnap #BeatPlasticPollution kampánya globális megoldásokat sürget a műanyagszennyezés elleni küzdelemben.

 

A témával kapcsolatban megjelent angol nyelvű gyakorlati útmutató hasznos tippeket nyújt ahhoz, hogyan lehetünk mindannyian részesei a műanyagszennyezés okozta válság megoldására törekvő globális mozgalomnak.

  • A kormányok globális, regionális és helyi szinten is katalizálhatják a változásokat.

 

  • A befektetők kulcsszerepet játszhatnak a finanszírozással kapcsolatban, valamint a szabványok meghatározásában a vállalkozások és az iparágak számára annak érdekében, hogy a káros műanyaggyártástól a műanyagok körforgásos gazdasága felé mozduljanak el.

 

  • Az egyéni és közösségi intézkedések támasztják alá a rendszerszintű változást, amely a kevésbé műanyagfüggő gazdaságra való átálláshoz szükséges. 

 

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja idén közzétett egy jelentést A csap elzárása: Hogyan tud a világ véget vetni a műanyagszennyezésnek és létrehozni egy körkörös gazdaságot? címmel, amelyben a műanyag dominálta gazdaságok hatásainak kezeléséhez szükséges gazdasági és üzleti modelleket vizsgálja. A jelentés a jelenlegi rendszerek megváltoztatását javasolja a műanyagszennyezés okainak kezelésére, a problémás és szükségtelen műanyaghasználat csökkentését kombinálva a műanyagok körforgása felé történő piaci átalakulással.

További információk: https://www.worldenvironmentday.global/ 

 

#BeatPlasticPollution 

#WorldEnvironmentDay 

 

Hírek

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.