2021-07-20 17:02:00

Koppenhága a Világ Építészeti Fővárosa 2023-ban

Koppenhága városát az Építészek Nemzetközi Szövetsége (International Union of Architects - UIA) közgyűlésének ajánlása alapján az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay 2023-ra hivatalosan Világ Építészeti Fővárosának nevezte ki.

Ez a döntés összhangban áll az UNESCO és az UIA között 2018-ban létrejött partnerségi megállapodással, mely szerint az UNESCO az UIA Világkongresszusának fogadó városait az UNESCO az Világ Építészeti Fővárosává nevezi ki. „A riói Világ Építészeti Főváros kinevezés igazi sikert aratott, amely kihangsúlyozta a várostervezés fontos szerepét, különös tekintettel a világjárványra” mondta Audrey Azoulay, hozzátéve, hogy „Koppenhága építhet Rió eredményeire, tovább mutatva az utat, ahogy az építészet és a kultúra választ adhat napjaink kihívásaira, különösen a környezetvédelem területén". 

Az UNESCO és az UIA azért indította az Világ Építészeti Fővárosa kezdeményezést, hogy rávilágítson az építészet, a várostervezés és a kultúra kulcsszerepére a városi identitás és a fenntartható városfejlesztés alakításában. Háromévente a Világ Építészeti Fővárosának kijelölt város a kortárs várostervezési és építészeti kérdésekről folytatott párbeszédek vezető globális fórumává válik. 

 

További információ: https://en.unesco.org/news/copenhagen-named-unesco-uia-world-capital-architecture-2023

Hírek

Magyar díjazott a MAB Fiatal Tudósok között

Magyar díjazott a MAB Fiatal Tudósok között

22/09/2021

Az UNESCO MAB Nemzetközi Koordinációs Tanácsa (MAB International Co-ordinating Council) 2021. szeptember 13-17. között, Abujában (Nigéria) tartott hibrid ülésszakán kihirdették a MAB Fiatal Tudósok Díj 2021. évi nyerteseit. Magyar sikernek is örülhetünk, mivel Dr. Szanyi Szabolcs, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának adjunktusa a nyolc elismert fiatal egyike.

Vajay Szabolcs születésének 100. évfordulója

22/09/2021

Vajay Szabolcs (1921-2010) történész, heraldikus, genealógus, diplomata, tudományszervező, az emigráció aktív tagja. 1959 és 1983 között az UNESCO társadalomtudományi osztályának latin-amerikai részlegét vezette, innen vonult nyugdíjba. 2010-es halála után hagyatékának jelentős része Fehérvárcsurgóra, a Károlyi Alapítvány kezelésébe került. Születésének 100. évfordulója alkalmából 2021. október 7-8-án Budapesten és Fehérvárcsurgón emlékkonferencián vehetnek részt az érdeklődők. Az előadások online is követhetőek lesznek Zoom-on keresztül.

Magyar siker az UNESCO alaptudományi testületében

Magyar siker az UNESCO alaptudományi testületében

21/09/2021

Az UNESCO főigazgatójának döntése értelmében Szathmáry Eörs elméleti biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének tagja, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának kutatóprofesszora bekerült az UNESCO Nemzetközi Alaptudományok Programjának tudományos testületébe. Mandátuma három évre szól.

A világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma

A világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma

21/09/2021

Létrejött az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum, miután az UNESCO MAB (Man and Biosphere, azaz „az Ember és Bioszféra”) kormányközi tanácsa, a Nemzetközi Koordinációs Bizottság jóváhagyta a nevezést. Ezzel megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma.  A Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum  Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

UNESCO-védnökséggel a barlangokért és karsztokért

UNESCO-védnökséggel a barlangokért és karsztokért

9/09/2021

A Nemzetközi Barlangtani Unió (Union Internationale de Spéléologie - UIS) 56 tagországgal és világszerte több,mint 230 intézménnyel és szervezettel együttműködésben idén ünnepli a Barlangok és Karsztok Nemzetközi Évét. 2021. szeptember 13-án immáron jelenléti formában is lehetőség lesz az ünneplésre, mely eseményhez az UNESCO védnökségét adta.