2019-06-14 15:01:00

Konferencia „Közös gondolkodás a jövőnkről – Felelősségünk táguló körei” címmel

2019. június 12-13-án immár ötödik alkalommal rendeztünk vallásközi konferenciát, amelynek ismét a Tihanyi Bencés Apátság adott otthont. Az idei esemény témája: „Közös gondolkodás a jövőnkről – Felelősségünk táguló körei”, ami szorosan kapcsolódik a legutóbbi konferencián alapul vett dokumentumokhoz, úgymint az ENSZ által 2015-ben elfogadott a Világunk átalakítása: Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 c. programja, illetve Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságával együttműködve 2014-ben vallásközi párbeszédet indított, amelynek keretében éves rendszerességgel szervezett konferenciát a Tihanyi Bencés Apátságban.

 

A korábban lezajlott konferenciák címei is jól mutatják a párbeszéd elindításakor kitűzött célokat:

  • "Nostra Aetate – Közös jövőnk – Közös felelősségünk" (2014)
  • „Közös úton – Az európai vallások helyzete, a magyarországi hívő közösségek együttélése” (2015)
  • Közös gondolkodás a jövőnkről – Konferencia az ember és környezete egységéről (2016)
  • Közös gondolkodás a jövőnkről – Konferencia az ember és környezete kulturális és morális egységéről (2017)

A konferenciákon különböző vallások és vallásfelekezetek, valamint a közélet képviselői tartottak előadásokat és cseréltek eszmét hazánk és az emberiség jövőjét meghatározó kérdésekről, melynek nemzetközi kontextusa 2016-tól a 2030-ig szóló fenntartható fejlődési keretrendszer volt. A konferenciák minden alkalommal zárónyilatkozat elfogadásával értek véget.

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.