Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal
2021-02-15 11:41:00

Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal

A nők és lányok a tudományban nemzetközi nap alkalmából február 11-én a nemzetközi UNESCO-L'Oréal Nőkért és a Tudományért Program öt kiváló kutatónőt részesített elismerésben. A 23. kiírás díjazottjai ezúttal az asztrofizika, matematika, kémia és informatika tudományterületeit képviselik.

1998 óta a L'oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. Az elmúlt 23 esztendőben a program keretében 117 ország több, mint 3600 kutatónője részesült elismerésben. A díj szellemiségét tekintve a tudományos kiválóság megbecsülésén túl kiemelten fontos a fiatal kutatónők ösztönzése is tudományos karrierjük folytatására.
 

A 23. kiírás díjazottjai:

  • Catherine Ngila (kémia)
  • Kyoko Nozaki (kémia)
  • Shafi Goldwasser (számítástechnika)
  • Françoise Combes (asztrofizika)
  • Alicia Dickenstein (matematika)

A díjazottakról további információ itt érhető el.

Részlet az UNESCO áprilisban megjelenő 2021. évi Tudományos jelentéséből
 
A nemzetközi nap és az elismerések adományozása alkalmából az UNESCO publikált egy átfogó tanulmányt a nemek közötti egyenlőségről a tudományos kutatásban.
 
 

A kutatás rávilágít arra, hogy noha emelkedett a nők száma a tudományos kutatásokban, azonban továbbra is kisebbségben vannak a matematika, az informatika, a mérnöki tudományok és a mesterséges intelligencia területén. A  nők évente ugyanannyi tudományos cikket írnak, mint a férfiak, de esélyük a rangos folyóiratokban való megjelenésre sokkal alacsonyabb. Miközben a nők adják a kutatók 33 százalékát, átlagosan csak 12 százalék az arányuk a a nemzeti tudományos akadémiákban világszerte.

Hírek

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

17/02/2021

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében minden évben március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Matematika a jobb világért. A nemzetközi nap hivatalos honlapjához (https://www.idm314.org/) hasonlóan az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság is arra biztatja a matematikával foglalkozó hazai testületeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi nap megünnepléséhez és regisztrálják eseményüket a hivatalos honlapon. Az iskolákra kiemelt célcsoportként tekint az UNESCO, így bízunk abban, hogy a hazai iskolák is szerepet vállalnak a matematika népszerűsítésében.

Február 21. - az anyanyelv nemzetközi napja

Február 21. - az anyanyelv nemzetközi napja

15/02/2021

Minden év február 21-én az UNESCO az anyanyelv nemzetközi napját ünnepli. A kulturális és nyelvi sokszínűség kiemelten fontos a fenntartható társadalmakhoz. A békére vonatkozó megbízatása keretein belül azon dolgozik, hogy megőrizze a kultúrák és nyelvek különbözőségét, melyek segítik a toleranciát és a mások iránti tiszteletet.

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

1/02/2021

2021. február 13-án tizedik alkalommal ünnepeljük világszerte a Rádió világnapját. Az idei esztendő témája: Új világ, új rádió.  A világnap alkalmából az UNESCO arra bíztatja a rádióállomásokat szerte a világban, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz. 2021-ben a világnap tizedik alkalommal történő megszervezése mellett a rádió 110 éves történetét is ünnepeljük.