Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal
2021-02-15 11:41:00

Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal

A nők és lányok a tudományban nemzetközi nap alkalmából február 11-én a nemzetközi UNESCO-L'Oréal Nőkért és a Tudományért Program öt kiváló kutatónőt részesített elismerésben. A 23. kiírás díjazottjai ezúttal az asztrofizika, matematika, kémia és informatika tudományterületeit képviselik.

1998 óta a L'oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. Az elmúlt 23 esztendőben a program keretében 117 ország több, mint 3600 kutatónője részesült elismerésben. A díj szellemiségét tekintve a tudományos kiválóság megbecsülésén túl kiemelten fontos a fiatal kutatónők ösztönzése is tudományos karrierjük folytatására.
 

A 23. kiírás díjazottjai:

  • Catherine Ngila (kémia)
  • Kyoko Nozaki (kémia)
  • Shafi Goldwasser (számítástechnika)
  • Françoise Combes (asztrofizika)
  • Alicia Dickenstein (matematika)

A díjazottakról további információ itt érhető el.

Részlet az UNESCO áprilisban megjelenő 2021. évi Tudományos jelentéséből
 
A nemzetközi nap és az elismerések adományozása alkalmából az UNESCO publikált egy átfogó tanulmányt a nemek közötti egyenlőségről a tudományos kutatásban.
 
 

A kutatás rávilágít arra, hogy noha emelkedett a nők száma a tudományos kutatásokban, azonban továbbra is kisebbségben vannak a matematika, az informatika, a mérnöki tudományok és a mesterséges intelligencia területén. A  nők évente ugyanannyi tudományos cikket írnak, mint a férfiak, de esélyük a rangos folyóiratokban való megjelenésre sokkal alacsonyabb. Miközben a nők adják a kutatók 33 százalékát, átlagosan csak 12 százalék az arányuk a a nemzeti tudományos akadémiákban világszerte.

Hírek

Az UNESCO fennállásának 75. évfordulója

15/06/2021

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án 37 állam írta alá Londonban. A szervezet Alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba Párizsban, miután 20 állam ratifikálta.

Június 5. Környezetvédelmi világnap

2/06/2021

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

16/05/2021

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.