2020-04-29 09:27:00

Karanténkoncert a nemzetközi jazznapon

A Harmónia Jazzműhely 2020. április 30-án - a nemzetközi jazznap alkalmából kivételesen csütörtökön - 20:00 órai kezdettel Urbán Orsi-Kollmann Gábor duó karanténkoncerttel lepi meg a nagyérdeműt!  

"E nemzetközi jazznap sajátos körülményei között, míg a világ a COVID-19 pandémiával szembesül, a zene összehozza az embereket és segít életben megőrizni a reményt" nyilatkozta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a nemzetközi jazznap alkalmából.
Az UNESCO 2011 novemberében döntött arról, hogy minden év április 30-át nemzetközi jazznapként ünnepli annak elismeréseként, hogy a jazz műfaján keresztül a kultúrák közötti párbeszédet és megértést erősíti, segíti, közelebb hozva ezzel az embereket a világ minden táján. A jazznap Herbie Hancock világhírű zongorista, UNESCO jószolgálati nagykövete kezdeményezésére indult, és már 2012-ben is világszerte koncertek ezreivel ünnepelték. 
További információk, események elérhetők az UNESCO honlapján.

 

URBÁN ORSI Magyarország egyik legjobb jazzénekesnője. Természetes, délies kisugárzású jelenség. Sajátos, mély és erőteljes hangszínével varázslatos hangulatot teremt. Számos zenekarban is hallható. Különböző produkciókban vet, illetve vesz részt vendégművészként (pl. Budapest Jazz Orchestra, Pege Aladár, Benkó Dixieland Band). Orsi 2012-ben adta ki Mindig játék című - Fonogram-díjra is jelölt - saját szerzői lemezét, amely az énekesnő egyedi hangjára és stílusára fókuszál. Előadó-művészetének jellemzője, hogy sokféle zenei stílusban megmutatkozik, a swingen át a big band zenén keresztül a latin örökzöldekig. Zenekarával számos fesztiválon és klubban felléptek már. Mint szólista az idén kapott meghívást a legendás londoni 606 Clubba, de ez a kiválónak ígérkező fellépés most a járvány miatt halasztódik.

A szaxofonos KOLLMANN GÁBOR (civilben Urbán Orsi férje) a magyar jazzvilág egyik meghatározó személyisége. Nem csak első osztályú exponense hangszerének, de kiváló tanára is. Emellett ő a már számos világsztárral játszott Budapest Jazz Orchestra zenei igazgatója, egy nevét viselő világszintű kvintett vezetője és a szóban forgó koncert esetében egyáltalán nem mellesleg, az Urbán Orsi Quartet alapító tagja, aki Orsival hihetetlen zenei szimbiózisban működik. Duettjeik csak kidomborítják a fantasztikus összhangot e két élvonalbeli zenész között.

További információk a MagyarJazz honlapján érhetők el.

A koncert élőben nézhető a Harmónia Jazzműhely Facebook oldalán:

https://hu-hu.facebook.com/HarmoniaJazzmuhely 

Valamint közvetítik a MagyarJazz weboldalán is:

https://magyarjazz.hu/ 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.