2024-01-16 16:42:00

Január 24. az oktatás nemzetközi napja

Az oktatás egyszerre emberi jog, közjó és közös felelősség. A január 24-én ünnepelt oktatás nemzetközi napját idén az UNESCO a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemnek szenteli, amelyben az oktatás és a pedagógusok kulcsszerepet játszanak. 

Az ENSZ Közgyűlése 2018-ban január 24-ét az oktatás nemzetközi napjává nyilvánította, a békét és fejlődést szolgáló nevelés szerepének ünnepléseként. Az idén hatodik alkalommal megrendezett napot a tanulni a békéért témára koncentrálva tartják. A világban az erőszakos konfliktusok hullámát látjuk, párhuzamosan a diszkrimináció, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd riasztó növekedésével, melynek hatása túlmutat minden földrajzi, nemi, faji, vallási, politikai, offline és online határon. A béke melletti aktív elkötelezettség ma sürgetőbb, mint valaha. 

Inkluzív és méltányos minőségi oktatás és mindenki számára elérhető élethosszig tartó lehetőségek nélkül az országok nem tudják elérni a nemek közötti egyenlőséget és megtörni a szegénység körforgását. Ma 250 millió gyermek és fiatal nem jár iskolába, és 763 millió felnőtt írástudatlan. Az oktatáshoz való joguk sérül, és ez elfogadhatatlan. Itt az ideje az oktatás átalakításának. 

Az elmúlt években a közösségi média térnyerésével a gyűlöletbeszéd egyre erősebben van jelen és káros hatással van társadalmunkra, előítéleteket és diszkriminációt szül, valamint lehetővé teheti és normalizálhatja az erőszakot. Ezért az UNESCO felhívja a tagállamokat, hogy az oktatást helyezzék előtérbe, az emberi méltóságot és a békét értéknek tekintő társadalmak érdekében.

Az oktatás központi szerepet játszik ebben a törekvésben, amint azt az UNESCO a békére, az emberi jogokra és a fenntartható fejlődésre nevelésről szóló ajánlása is hangsúlyozza, melynek felülvizsgált szövegét az UNESCO 2023 őszén, a 42. Közgyűlésen fogadta el (Recommendation on Education for Peace, Human Rights and Sustainable Development).

Az UNESCO 2023-ban kiadott egy „A gyűlöletbeszéd kezelése az oktatáson keresztül” című útmutatót is, amely online elérhető: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000384872

További információk:  

https://www.unesco.org/en/days/education 

 

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.