Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről
2020-04-28 11:54:00

Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről

Az UNESCO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen ingyenes online kurzust (Massive Open Online Course MOOC) indít újságírók részére 2020. május 4. - május 31. között ”Újságírás világjárvány idején: A COVID-19 világjárvány lefedése most és a jövőben” címmel angol, spanyol, portugál és francia nyelven. A képzés szervezője az austini Knight Központ.

"Az erős és sokoldalú újságírás rendkívül fontos a mostani, példa nélküli globális egészségügyi válság leküzdésében" – mondta Moez Chakchouk, az UNESCO kommunikációért és információért felelős főigazgató-helyettese. "Az újságírók elengedhetetlenek ahhoz, hogy a polgárok - ellenőrzött információkra alapozva - jól tájékozottak legyenek a válságot illetően a félretájékoztatás és a téves tájékoztatás elleni küzdelemben, valamint a hatóságok elszámoltathatóságában a jelenlegi világjárvány kezelésére kidolgozott politikákra vonatkozóan" – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

 

A 2020. május 4-én, a Sajtószabadság világnapján kezdődő négyhetes képzés célja az, hogy az újságírók hozzájuthassanak ahhoz a szükséges tudáshoz és eszközökhöz, amelyek segítségével megfelelő információt tudnak nyújtani a COVID-19 világjárványról és annak társadalmi, politikai és pénzügyi következményeiről.

A tanfolyamra a https://journalismcourses.org/PAN0320.html felületen lehet jelentkezni.

 

A kurzus Maryn McKenna tudományos újságíró és szerző vezetésével zajlik, aki az alábbi videóüzenetben hívja fel a figyelmet a képzés során elsajátítható tudás fontosságára:

 

 

További információk a képzésről: https://journalismcourses.org/PAN0320.html 

Forrás: https://en.unesco.org/news/unesco-who-and-knight-center-launch-mooc-journalists-facing-covid-19-pandemic 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.