Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről
2020-04-28 11:54:00

Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről

Az UNESCO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen ingyenes online kurzust (Massive Open Online Course MOOC) indít újságírók részére 2020. május 4. - május 31. között ”Újságírás világjárvány idején: A COVID-19 világjárvány lefedése most és a jövőben” címmel angol, spanyol, portugál és francia nyelven. A képzés szervezője az austini Knight Központ.

"Az erős és sokoldalú újságírás rendkívül fontos a mostani, példa nélküli globális egészségügyi válság leküzdésében" – mondta Moez Chakchouk, az UNESCO kommunikációért és információért felelős főigazgató-helyettese. "Az újságírók elengedhetetlenek ahhoz, hogy a polgárok - ellenőrzött információkra alapozva - jól tájékozottak legyenek a válságot illetően a félretájékoztatás és a téves tájékoztatás elleni küzdelemben, valamint a hatóságok elszámoltathatóságában a jelenlegi világjárvány kezelésére kidolgozott politikákra vonatkozóan" – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

 

A 2020. május 4-én, a Sajtószabadság világnapján kezdődő négyhetes képzés célja az, hogy az újságírók hozzájuthassanak ahhoz a szükséges tudáshoz és eszközökhöz, amelyek segítségével megfelelő információt tudnak nyújtani a COVID-19 világjárványról és annak társadalmi, politikai és pénzügyi következményeiről.

A tanfolyamra a https://journalismcourses.org/PAN0320.html felületen lehet jelentkezni.

 

A kurzus Maryn McKenna tudományos újságíró és szerző vezetésével zajlik, aki az alábbi videóüzenetben hívja fel a figyelmet a képzés során elsajátítható tudás fontosságára:

 

 

További információk a képzésről: https://journalismcourses.org/PAN0320.html 

Forrás: https://en.unesco.org/news/unesco-who-and-knight-center-launch-mooc-journalists-facing-covid-19-pandemic 

Hírek

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

28/09/2020

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését.

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

22/09/2020

"A történelem során a kultúra képes volt kreatív válaszokat adni az adott időszak kihívásaira" - Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. A kultúrát  a fenntartható fejlődésért ható transzformatív erőként értelmező és bemutató összefoglalót készített az UNESCO. 

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

22/09/2020

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

15/09/2020

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.