2023-10-20 12:13:00

"Here and Now" kampány

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Szeretnék, ha az emberek elgondolkodnának azon, hogy melyik a számukra fontos emberi jog és ezt összekapcsolnák egy adott hellyel és mesélnének róla.

A kampányban bárki részt vehet fényképpel vagy videóval, amelyet az adott helyről kell készítenie (akár úgy, hogy szerepel a felvételen vagy anélkül), majd közzétennie a saját közösségi oldalain, de akár elküldheti nekik is közvetlenül a unis.vienna@un.org címre, pár szóval bemutatva, hogy miért fontos neki az adott hely. 

Írhat verset, történetet vagy készíthet egy olyan alkotást is, amely a helyhez és a kapcsolódó emberi joghoz való kötődését mutatja be. Használhatóak a kampány oldalán megjelölt eszközök is. Fel kell tüntetni a fő hashtaget, a #Standup4HumanRights-ot, és megjelölni a @UN_Vienna (Twitter),  @unitednationsvienna  (Instagram) vagy @UNVienna (Facebook) oldalát, valamint megosztani a kampányt másokkal.  

A legjobb képek felkerülnek egy úgynevezett „emberi jogi térképre” is.  

A kampányhoz december 10-ig várják a csatlakozókat! 

A kampányról itt érhető el további információ:  

https://unis.unvienna.org/unis/hu/campaigns/human-rights_here-and-now.html  

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.