Globális Média és Információs Műveltség Hete
2020-10-16 09:00:00

Globális Média és Információs Műveltség Hete

2020. október 24-31. között ünneplik világszerte a Globális Média és Információs Műveltség Hetét (Global Media and Information Literacy Week). A tematikus hét kiváló alkalmat ad az UNESCO-nak és partnereinek arra, hogy áttekintsék és megünnepeljék azokat az eredményeket, melyeket a "média és információs műveltséget mindenkinek" célkitűzés felé vezető úton elértek. A tematikus hét honlapja: https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek

Az idei év témája:  Az infodémiával szembeni ellenállás: média és információs műveltség mindenki számára, mindenki által.  A 2020. évi – immáron kilencedik – Globális Média és Információs Műveltség Hetét a COVID-19 világjárványra tekintettel virtuális keretek között rendezik meg az UNESCO, a Koreai Köztársaság és partnereik szervezésében.

 

A tematikus hét online központi rendezvényei (Youth Agenda Forum, In-Focus sessions) felhívják a figyelmet arra, hogy immáron világszerte elismerik az infodémia veszélyeit. Ezek a veszélyek és káros hatásaik a COVID-19 világjárvány által terhelt időszakban még inkább előtérbe kerültek, veszélyeztetik a közegészséget, valamint táptalajt nyújthatnak az egyenlőtlenségnek, a társadalmi-gazdasági megosztottságnak, a rasszizmusnak stb. 

A MIL válaszokat ad az online és offline információs és médiatartalmakhoz való hozzáféréssel, azok keresésével, kritikus értékelésével, felhasználásával, az azokhoz való hozzájárulással kapcsolatos kérdésekre, csakúgy mint az állampolgárok jogaira az információhoz való hozzáférés és azok felhasználása kapcsán, valamint arra, hogy hogyan tudunk választ adni a félretájékoztatásra az online térben és mik az információhoz való hozzáféréshez és felhasználáshoz kapcsolódó etikai kérdések.

Létfontosságú, hogy az emberek meg tudják különböztetni a megbízható, pontos információkat és hogy tudják, hogyan és hol tudják megtalálni a megbízható tények és megalapozott vélemények forrásait, és miért fontos, hogy ne terjesszék a nem ellenőrzött tartalmakat.

Az UNESCO és partnerei a központi rendezvényeken való részvételen túl arra bíztatják a MIL-közösséget, a tagállamokat és egyéb partnereket, hogy a tematikus héthez kapcsolódóan szervezzenek saját rendezvényeket az ősz folyamán és regisztrálják eseményüket, melyet az UNESCO elérhetővé tesz honlapján.

További információk:

 

Hírek

A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

17/11/2020

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 19-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

11/11/2020

A jövőműveltség (futures literacy) képessége egy egyetemesen hozzáférhető készség. Egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban megértsék azt, hogy a jövő milyen szerepet játszik tetteikben. Az UNESCO előrejelző funkciójának és gondolatlaboratórium szerepének megerősítése a szervezet prioritásai közé tartozik, melyhez szorosan illeszkedik a 2020. december 8-12. közötti magas szintű találkozó (High-Level Futures Literacy Summit) megszervezése a jövőműveltségről.

2020. október 16-i online konferenciánk videói

27/10/2020

2020. október 16-án rendezte meg a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Libre Art Magyarország Egyesület első közös online konferenciáját Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés és amit erről az akadémiai szféra gondol címmel. Az esemény társszervezője volt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága is.