Globális Média és Információs Műveltség Hete
2020-10-16 09:00:00

Globális Média és Információs Műveltség Hete

2020. október 24-31. között ünneplik világszerte a Globális Média és Információs Műveltség Hetét (Global Media and Information Literacy Week). A tematikus hét kiváló alkalmat ad az UNESCO-nak és partnereinek arra, hogy áttekintsék és megünnepeljék azokat az eredményeket, melyeket a "média és információs műveltséget mindenkinek" célkitűzés felé vezető úton elértek. A tematikus hét honlapja: https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek

Az idei év témája:  Az infodémiával szembeni ellenállás: média és információs műveltség mindenki számára, mindenki által.  A 2020. évi – immáron kilencedik – Globális Média és Információs Műveltség Hetét a COVID-19 világjárványra tekintettel virtuális keretek között rendezik meg az UNESCO, a Koreai Köztársaság és partnereik szervezésében.

 

A tematikus hét online központi rendezvényei (Youth Agenda Forum, In-Focus sessions) felhívják a figyelmet arra, hogy immáron világszerte elismerik az infodémia veszélyeit. Ezek a veszélyek és káros hatásaik a COVID-19 világjárvány által terhelt időszakban még inkább előtérbe kerültek, veszélyeztetik a közegészséget, valamint táptalajt nyújthatnak az egyenlőtlenségnek, a társadalmi-gazdasági megosztottságnak, a rasszizmusnak stb. 

A MIL válaszokat ad az online és offline információs és médiatartalmakhoz való hozzáféréssel, azok keresésével, kritikus értékelésével, felhasználásával, az azokhoz való hozzájárulással kapcsolatos kérdésekre, csakúgy mint az állampolgárok jogaira az információhoz való hozzáférés és azok felhasználása kapcsán, valamint arra, hogy hogyan tudunk választ adni a félretájékoztatásra az online térben és mik az információhoz való hozzáféréshez és felhasználáshoz kapcsolódó etikai kérdések.

Létfontosságú, hogy az emberek meg tudják különböztetni a megbízható, pontos információkat és hogy tudják, hogyan és hol tudják megtalálni a megbízható tények és megalapozott vélemények forrásait, és miért fontos, hogy ne terjesszék a nem ellenőrzött tartalmakat.

Az UNESCO és partnerei a központi rendezvényeken való részvételen túl arra bíztatják a MIL-közösséget, a tagállamokat és egyéb partnereket, hogy a tematikus héthez kapcsolódóan szervezzenek saját rendezvényeket az ősz folyamán és regisztrálják eseményüket, melyet az UNESCO elérhetővé tesz honlapján.

További információk:

 

Hírek

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

17/02/2021

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében minden évben március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Matematika a jobb világért. A nemzetközi nap hivatalos honlapjához (https://www.idm314.org/) hasonlóan az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság is arra biztatja a matematikával foglalkozó hazai testületeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi nap megünnepléséhez és regisztrálják eseményüket a hivatalos honlapon. Az iskolákra kiemelt célcsoportként tekint az UNESCO, így bízunk abban, hogy a hazai iskolák is szerepet vállalnak a matematika népszerűsítésében.

Február 21. - az anyanyelv nemzetközi napja

Február 21. - az anyanyelv nemzetközi napja

15/02/2021

Minden év február 21-én az UNESCO az anyanyelv nemzetközi napját ünnepli. A kulturális és nyelvi sokszínűség kiemelten fontos a fenntartható társadalmakhoz. A békére vonatkozó megbízatása keretein belül azon dolgozik, hogy megőrizze a kultúrák és nyelvek különbözőségét, melyek segítik a toleranciát és a mások iránti tiszteletet.

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

10. Rádió világnap: Fejlődés, innováció, kapcsolat

1/02/2021

2021. február 13-án tizedik alkalommal ünnepeljük világszerte a Rádió világnapját. Az idei esztendő témája: Új világ, új rádió.  A világnap alkalmából az UNESCO arra bíztatja a rádióállomásokat szerte a világban, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz. 2021-ben a világnap tizedik alkalommal történő megszervezése mellett a rádió 110 éves történetét is ünnepeljük.