2023-07-26 07:35:00

Fotópályázatunk júniusi díjazottjai

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).

 

A júniusi forduló legszebb képei

 

I. helyezett

 

Jégvirágos tapéta
Fotó: ifj. Németh Lajos 
(Duna-Ipoly Nemzeti Park)
 

II. helyezett

 
Ködös völgyek
Fotó: Mátraházi Tibor
(Aggteleki Nemzeti Park)
 

III. helyezett

 
A Balaton színei
Fotó: Kandolka Károly
(Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
 
Szívből gratulálunk a helyezetteknek!
 
 

A pályázatról bővebben

 
Az UNESCO fő célja a béke és a biztonság fenntartása azáltal, hogy elősegíti a nemzetek közötti együttműködést a nevelésügy, a tudomány és a kultúra révén. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudomány sokféleségét veszi fókuszába. Bolygónk rendkívüli változatossága nem csak a növények és állatok sokszínűségében nyilvánul meg, az élettelen természeti értékek (pl. kőzetek, ásványok, természetes vizek, talaj és felszínformák) szépségei ott vannak mindenhol körülöttünk. Lépten-nyomon találkozhatunk a földtani folyamatok által megalkotott káprázatos felszíni és felszín alatti formakinccsel, ha megfigyeljük folyóink kanyarulatait, változatos dombvidéki tájainkat, középhegységeink sziklás gerinceit, a felszínre bukkanó forrásokat, vagy éppen barlangjaink szemet gyönyörködtető világát. A pályázatra a fenti látványvilágot bemutató képeket várunk a tájképektől egészen az absztrakt formákig.
 

A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjáért folyó versenyben egységes ranglistát vezet be, azaz minden pályázati kategóriába – így az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal közös Földünk formái - UNESCO kategóriában – beadott képek pontszámai beleszámítódnak a nagydíjat meghatározó éves ranglistába. Kivételt képeznek a nem Magyarországon készült képek, azaz a Képek a nagyvilágból kategória képei, a videó pályázat, a Mozgásban a természet anyaga és a nem teljes pályázati évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai. 

A kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő fotók nevezhetők:

  • a fotó a földtudományi sokféleséget ábrázolja;
  • a fotó Magyarország közigazgatási határain belül készült;
  • a fotó a szabad természetben készült;
  • DSLR, MILC vagy kompakt/bridge géppel illetve mobiltelefonnal vagy tablettel készült képek egyaránt nevezhetők;
  • a nevezett képeket a pályázó a VM pályázatain más kategóriákba nem nevezte még be, pályázati évadtól függetlenül.

 

További információk a részletes pályázati feltételekről itt érhetőek el. 
 
 
 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.