2020-09-15 13:15:00

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.

A robbanások több száz ember életét követelték és ezrek sebesültek meg, mindamellett súlyos károkat okoztak Bejrút történelmi városrészében, jelentős múzeumokban, galériákban és vallási helyszínekben egy olyan időben, amikor Libanon már más válságoktól, köztük a COVID-19 világjárványtól is szenvedett. Az UNESCO mélységes részvétét fejezi ki az érintett családoknak, és határozott támogatást kíván nyújtani Bejrút városának. 

Bejrútban számos oktatási intézmény épülete (iskolák, egyetemek) romba dőlt, 85 ezer diák iskoláztatását kell megoldani, többek közt online formában. A kulturális örökség vonatkozásában a 8 ezer érintett épület közül 640 örökségi épület megrongálódott, köztük 40-et az összeomlás veszélye fenyeget. 

Audrey Azoulay az UNESCO főigazgatója Libanonba látogatott, az UNESCO pedig „Li Beirut” (Bejrútért, arabul) névvel adománygyűjtő kezdeményezést indított, melyhez várják az adományokat. 

Az UNESCO segítségnyújtási projektjének része többek közt a károk dokumentálása, a főbb örökségi helyszínek újjáépítése, a libanoni hatóságok segítése az örökségvédelem tekintetében egy normatív szabályozó keretrendszer kidolgozásában, a művészek munkatereinek rehabilitációja, valamint a kulturális tevékenységhez való hozzáférés elősegítése az érintett és kiszolgáltatott lakosság számára. 

A fentieken túl a Resiliart kampány keretein belül több, Bejrútot érintő beszélgetést is szerveznek szeptember során (szeptember 10-én, 17-én és 24-én), melyek online elérhetők, visszanézhetők lesznek. 

További információ

Hírek

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

23/11/2020

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a nők elleni erőszak megszüntetéséről, majd 1999-ben november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította. A nőkkel szembeni erőszak akadályozza a befogadó és fenntartható társadalmak létrejöttét. Ezért helyezi előtérbe az UNESCO a nemek közötti egyenlőséget és az erőszakmentességet. 

A COVID-19 világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet, mindösszesen néhány nappal a lezárásokra irányuló intézkedések hatályba lépését követően a családon belüli erőszak bizonyos országokban 40%-kal emelkedett.

A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

17/11/2020

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 19-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

11/11/2020

A jövőműveltség (futures literacy) képessége egy egyetemesen hozzáférhető készség. Egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban megértsék azt, hogy a jövő milyen szerepet játszik tetteikben. Az UNESCO előrejelző funkciójának és gondolatlaboratórium szerepének megerősítése a szervezet prioritásai közé tartozik, melyhez szorosan illeszkedik a 2020. december 8-12. közötti magas szintű találkozó (High-Level Futures Literacy Summit) megszervezése a jövőműveltségről.

2020. október 16-i online konferenciánk videói

27/10/2020

2020. október 16-án rendezte meg a Bakonyi Géza Alapítvány, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Libre Art Magyarország Egyesület első közös online konferenciáját Szabad információelőállítás, tudománynépszerűsítés és amit erről az akadémiai szféra gondol címmel. Az esemény társszervezője volt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága is.