2020-09-15 13:15:00

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.

A robbanások több száz ember életét követelték és ezrek sebesültek meg, mindamellett súlyos károkat okoztak Bejrút történelmi városrészében, jelentős múzeumokban, galériákban és vallási helyszínekben egy olyan időben, amikor Libanon már más válságoktól, köztük a COVID-19 világjárványtól is szenvedett. Az UNESCO mélységes részvétét fejezi ki az érintett családoknak, és határozott támogatást kíván nyújtani Bejrút városának. 

Bejrútban számos oktatási intézmény épülete (iskolák, egyetemek) romba dőlt, 85 ezer diák iskoláztatását kell megoldani, többek közt online formában. A kulturális örökség vonatkozásában a 8 ezer érintett épület közül 640 örökségi épület megrongálódott, köztük 40-et az összeomlás veszélye fenyeget. 

Audrey Azoulay az UNESCO főigazgatója Libanonba látogatott, az UNESCO pedig „Li Beirut” (Bejrútért, arabul) névvel adománygyűjtő kezdeményezést indított, melyhez várják az adományokat. 

Az UNESCO segítségnyújtási projektjének része többek közt a károk dokumentálása, a főbb örökségi helyszínek újjáépítése, a libanoni hatóságok segítése az örökségvédelem tekintetében egy normatív szabályozó keretrendszer kidolgozásában, a művészek munkatereinek rehabilitációja, valamint a kulturális tevékenységhez való hozzáférés elősegítése az érintett és kiszolgáltatott lakosság számára. 

A fentieken túl a Resiliart kampány keretein belül több, Bejrútot érintő beszélgetést is szerveznek szeptember során (szeptember 10-én, 17-én és 24-én), melyek online elérhetők, visszanézhetők lesznek. 

További információ

Hírek

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

Az információhoz való egyetemes hozzáférés

28/09/2020

2015-ben az UNESCO Általános Konferenciájának 38. ülésszakán hozott döntés értelmében a szervezet szeptember 28-át  Az információhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napjává nyilvánította. A téma fontosságát jól mutatja, hogy az ünneplés 2019-ben az ENSZ szintjére emelkedett, miután az ENSZ 74. Közgyűlése is meghozta erre vonatkozó döntését.

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

A kultúra ereje a fenntartható fejlődésért

22/09/2020

"A történelem során a kultúra képes volt kreatív válaszokat adni az adott időszak kihívásaira" - Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. A kultúrát  a fenntartható fejlődésért ható transzformatív erőként értelmező és bemutató összefoglalót készített az UNESCO. 

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

#ASEFClassNet iskolai együttműködési lehetőség

22/09/2020

Az 1998-ban létrehozott ASEF Classroom Network (#ASEFClassNet) célja összekötni középiskolás diákokat, tanárokat és iskolavezetőket, tanárképzőket, kutatókat, politikai döntéshozókat és oktatástechnikai szakértőket Ázsia és Európa területén. Az idei felhívás mottója: "Új oktatási forgatókönyv: tanárok, diákok és szülők jólléte", a jelentkezési határidő szeptember 30. 

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja: szept. 8.

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja: szept. 8.

1/09/2020

1967 óta a világ minden táján évente megrendezik az írni-olvasni tudás nemzetközi napját annak érdekében, hogy emlékeztessék a közvéleményt az írni-olvasni tudásnak az emberi jogok ügyében játszott fontos szerepére, és előmozdítsák az írástudás terjesztésének programját egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalomért.

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, minthogy világszerte legalább 773 millió felnőttnek nincs ma alapvető írás-olvasási készsége.