2020-05-16 11:11:00

Fények a Bükki Nemzeti Parkban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság írása a május 16-i fény nemzetközi napja alkalmából

Az UNESCO kezdeményezésére 2018-tól évente ünnepeljük a fény nemzetközi napját. Ezen a jeles napon a természetes sötét égbolt fontosságára és megőrzésére, valamint a fényszennyezés csökkentésére hívjuk fel a figyelmet.
 
Panoráma a Hereg-rétről
Fotó: Novák Richárd

 

Hazánk harmadik csillagoségbolt-parkja, a Bükk

A Bükki Nemzeti Park, mint országos jelentőségű védett természeti terület, 2017 júniusa óta Nemzetközi Csillagoségbolt-park is egyben.

Kockásliliom és a Bükki Csillagoségbolt-park
Fotó: Novák Richárd
 
Perzeida-meteor a Bükkben
Fotó: Novák Richárd
 
A címet a Nemzetközi Sötétégbolt Társaság (IDA) adományozta részünkre több éves munkánk gyümölcseként.
 
Hosszúzáridős felvételen jól látni a csillagok látszólagos elmozdulását
Fotó: Novák Richárd
 

A Bükki Csillagoségbolt-park egy olyan különleges, alacsony fényszennyezésű területe hazánknak, ahonnan kiválóan megfigyelhetők az égbolt csodái. 

Látogatók a Bükkben
Fotó: Novák Richárd

 

Az elmúlt években számos éjszakai sétát és hozzá kapcsolódó csillagászati estet tartottunk, ahol a csillagos égbolt távcsöves megfigyelése mellett denevéreket is kézbe vehettek a látogatók. 

 

Éjszakai program: denevérfogás
Fotó: Novák Richárd
 
A Bükki Nemzeti Park egyetlen, belterületén is védett településén, Répáshután a közelmúltban az egész település közvilágítása megújult. Történt ez többek közt azért, hogy segítsük a csillagoségbolt-park kezelési tervében megfogalmazott elvárások betartását és megvalósulását , miszerint az elkövetkezendő néhány évben a területen található összes fényszennyezést okozó lámpatestet csillagoségbolt-park-baráttá tesszük.

 

A Bükki Csillagda építésének megkezdése

A Bükki Nemzeti Park ˗ mely egyben Bükki Csillagoségbolt-park is ˗ kiváló lehetőségeket nyújt a csillagászati megfigyelésekhez. A Bükki Csillagda olyan Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, melynek eredményeképp mérhetően javulnak az égbolt, mint kulturális és természeti örökségünk bemutathatóságának feltételei. A tudomány – élmény ˗ interakció hármasának középpontba állításával nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető. 

 
A munkálatok elkezdődtek
Fotó: Fehér János
 

Az interaktív, több generációt egyszerre megszólítani képes Bükki Csillagda szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt csodáiba.

 

Bükki Csillagda látványterve
Fotó: Timpanon Építésziroda
 

A látogatóközpont kettős céllal (oktatási-bemutatási és tudományos) készül. Természetesen a működés legfőbb területe a csillagászati ismeretterjesztés- és oktatás. Az ide tervezett távcsőpark segítségével azonban tudományos igényű csillagászati adatgyűjtésre, és akár csillagászati felfedezésekre is lehetőség nyílik, valamint bekapcsolódunk nemzetközi tudományos kutatásokba is. Az épület közel 700 m2 alapterületen várja majd a vendégeket.

 

A Bükki-csillagda a Bükk szívében, Répáshuta közelében épül
Fotó: Fehér János
 
Az építkezés idén márciusban elkezdődött, a tervek szerint jövő nyártól lenyűgöző élményekkel gazdagodhatunk, és az Univerzum látnivalóit komoly csillagászati teleszkópokon keresztül is csodálhatjuk majd.
 
 
„Égi vonatok” a Bükki Csillagoségbolt-park egén

Tízezer "csillaggal" több ragyogja be majd az éjszakát?

Egyre többen tekintenek föl az égboltra kérdően napnyugta, és szürkület után, több tucat fénylő mozgó pontot látva átvonulni a fejük felett egy vonalban.

 
A Nagyöncöl előtt áthaladó műholdflotta
Fotó: Novák Richárd
 

Mik is ezek és miért nem láttuk őket eddig?

Ezek a Starlink nevű új műholdcsalád tagjai, melyek a rendszer kiépítése után lehetővé teszik a műholdas szélessávú internet használatát világszerte. Jelenleg 358 db van ezekből alacsony Föld körüli pályán (LEO).

A Starlink műholdakból a tervek szerint 12 ezer (!) darab lesz, melyek hatásaként már most elképzelhető, mit okoz a csillagászati megfigyelésekben, vagy a természetes sötét égbolt látványában. Egy kilövéskor 60 darab műholdat engednek el, melyek aztán saját ionhajtóműveikkel a kívánt pozícióba kormányozzák magukat.

A Bükki Csillagoségbolt-park közeléből is sikerült megörökíteni ezeket a látványos, ember által készített „műcsillagokat”, azonban jó hír, hogy a működési magasságukon már alig, vagy egyáltalán nem lesznek láthatóak.

 

Starlink műholdak vonulása
Fotó: Novák Richárd
 

A fény nemzetközi napján:

 

A fény nemzetközi napja alkalmából jelent meg A fényszennyezésről – világosan! című szakmai útmutató a természetkímélő éjszakai világítások alkalmazásának elősegítésére. A megjelent kiadvány az UNESCO célkitűzéséhez közvetlenül járul hozzá. Az útmutató önkormányzatoknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek ad hasznos és felelős útmutatásokat fényforrások létesítéséhez. Mindazok számára is kiváló, akik felelősen gondolkodva tenni kívánnak a fényszennyezés kiküszöbölése, csökkentése érdekében. A kiadvány az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában, a Világítástechnikai Társaság szakmai támogatásával, nemzeti park-igazgatóságok, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, természetvédelmi hatóságok munkatársainak közreműködésével, az agrártárca finanszírozásával készült el. A hiánypótló mű elkészítésében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Novák Richárd is részt vett. A digitális formátumban közzétett kiadvány a táj- és természetvédelmi szervezetrendszeren kívül is, széles körben támogatja a mesterséges éjszakai világítás felelős, környezettudatos alkalmazását és ennek előmozdítását.

Célunk, hogy minél többen értesüljenek arról, milyen különlegesen helyszíne hazánknak a Bükk, ezért egyes frekventált belépési pontokon a Bükki Csillagoségbolt-park határát is jelző táblákat helyezünk ki a fény nemzetközi napja alkalmából.  

 
Bükki Csillagoségbolt-park tábla a nemzeti park határát jelző tábla alatt
Fotó: Novák Richárd
 
A kihelyezett tábla a tanösvény mentén
Fotó: Novák Richárd
 

A logó a Nagygöncöl csillagképet, és a Bükk-fennsík peremén húzódó „köveket”, valamint a Bükk hegység tömbjét szimbolizálja. A Bükki „kövek” (például: Tar-kő, Három-kő, Cserepes-kő) egyben az aspiráns Bükk-vidék Geopark geotópjai is, ahonnan páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Kifejezett szándékunk és célunk, hogy aspiráns geopark lévén idén beadjuk a felterjesztési dokumentációnkat, és sikerrel pályázzunk az UNESCO Globális Geopark elismerő címre.

 
 

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

1/03/2024

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel.