2021-05-04 08:29:00

Elhunyt Hámori József

Életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, volt miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság korábbi elnöke.

Hámori József (1932-2021) egyetemi tanár, számos jelentős tisztsége mellett jelentős szerepet vitt az UNESCO életében. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium minisztereként ő volt az UNESCO és az ICSU által kezdeményezett és 1999. június 26. – július 1. között Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia és más szervezetek közreműködésével megrendezett World Conference on Science, Science for the Twenty-first Century, A New Commitment konferencia elnöke. A konferencia társ-szervezői között találjuk Federico Mayort, az UNESCO elnökét és Werner Arbert, az ICSU elnökét. A konferencia célként a tudomány és a társadalom közti kapcsolat erősítését szolgálta.

2000. és 2012. között Hámori József az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként tevékenykedett. Ezekben az éveben került megrendezésre a World Conference of Science-ból kinőtt World Science Forum (WSF) Budapesten megrendezett első (2003), második (2005) és harmadik (2007) ülése.

Hámori Józsefre, a magyar és a nemzetközi tudományos és oktatási élet kiemelkedő személyiségére, tisztelettel emlékezik az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.

Hírek

Az UNESCO fennállásának 75. évfordulója

15/06/2021

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án 37 állam írta alá Londonban. A szervezet Alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba Párizsban, miután 20 állam ratifikálta.

Június 5. Környezetvédelmi világnap

2/06/2021

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

16/05/2021

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.